„Ez nyilvánvalóan egy nagyon költséges vállalkozás a következő néhány évben” – mondta Mark Zuckerberg.

Zuckerberget nem zavarta a 2,8 milliárd dolláros üzleti veszteség a második negyedévben

A Meta virtuális valóság (VR) és metaverzum részlege, a Reality Labs zsinórban hetedik negyedéves veszteségét könyvelte el, de Mark Zuckerberg vezérigazgató továbbra is kitart a beruházás mellett a technológiába, amelyet „hatalmas lehetőségnek” nevez.

A Meta szerdai második negyedéves eredménybeszámolója során Zuckerberg elismerte, hogy ezek a veszteségek még évekig folytatódhatnak, amíg a VR-alkalmazások és a metaverzum platformja elég érettek lesznek ahhoz, hogy kiaknázzák a „hatalmas lehetőséget”, amely „dollár százmilliárdokat ér”:

A metaverzum több okból is hatalmas lehetőség. Most még erősebben érzem, hogy e platformok fejlesztése idővel dollár százmilliárdokat, ha nem trilliárdokat szabadít fel.

„Ez nyilvánvalóan egy nagyon költséges vállalkozás a következő néhány évben” – tette hozzá Zuckerberg – „Biztos vagyok benne, hogy örülni fogunk, hogy fontos szerepet játszottunk ennek kiépítésében”.

A Reality Labs működési veszteségének elhúzódása a Meta második negyedéves eredményjelentésében derült ki a nap folyamán. Az ilyen veszteségek nem szokatlanok a kutatási és fejlesztési fázisban lévő részlegeknél.

A Reality Labs VR- és kiterjesztett valóság (AR) alkalmazásokat készít, amelyek segítségével a Meta felhasználói különböző közösségi platformjain, köztük a metaverzumon keresztül kapcsolódhatnak az Oculus VR-headset-családjához.

A veszteségek mellett a Reality Lab bevételei 2021 óta csökkenő tendenciát mutatnak, működési árrése pedig 2020 óta csökkenő tendenciát mutat. A 2022 második negyedévében elért 11,1 milliárd dolláros bevétel és 29%-os árrés az elmúlt hét negyedév legalacsonyabb értéke.

A Reality Labs az első negyedévben 2,9 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el.

Zuckerberg azt is megjegyezte, hogy a „kihívásokkal teli makrokörnyezet” súlyosbíthatja a veszteségeket.

Szerinte a gazdasági helyzet most rosszabb, mint egy negyedévvel ezelőtt volt, és véleményét alátámasztja, hogy a Federal Reserve szerdán, a Meta eredménybeszámolója előtt már másodszor egymás után 0,75 százalékponttal emelte a kamatlábakat – tette hozzá:

Úgy tűnik, hogy olyan gazdasági hanyatlásba kerültünk, amely széleskörű hatással lesz a digitális hirdetési üzletágra. Ebben a környezetben arra összpontosítunk, hogy olyan hosszú távú befektetéseket eszközöljünk, amelyekkel megerősödve kerülhetünk ki ebből a helyzetből.

A gazdasági nehézségek ellenére Zuckerberg bízik abban, hogy cége és leányvállalatai „erősebb és fegyelmezettebb szervezetként” kerülnek ki a jelenlegi gazdasági visszaesésből.

Ezt a magabiztosságot a vállalat mostani beruházásainak tulajdonította, amelyekkel biztosítja, hogy vezető szerepet tudjon betölteni egy olyan iparágban, amely a metaverzum platformok befogadására irányuló változásokon mehet keresztül.

Közben az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) pert indított a Meta ellen, azt állítva, hogy a cég célja a teljes metaverzum-piac monopolizálása. A panasz szerint a Meta lépései a területen belül akadályozzák az innovációt és a „versenyhelyzetet” a metaverzum platformokat és alkalmazásokat építeni kívánó amerikai székhelyű vállalatok között.

forrás

Kategóriák: Hírek