Az FTX csődeljárását felügyelő igazságügyi minisztérium amerikai vagyonkezelője indítványozta, hogy a bíróság jelöljön ki független vizsgálót.

U.S. Trustee: Az FTX volt a "leggyorsabb" vállalati csőd az amerikai történelemben, ezért vizsgálatot igényel

Az FTX csődeljárását kezelő amerikai vagyonkezelő az „amerikai történelem leggyorsabb nagyvállalati csődjeként” emlegette az időközben megszűnt tőzsdét, és független vizsgálatot követel a tőzsde bukásának kivizsgálására.

BuyBitcoinswithDebitCard

Egy december 1-jei indítványában Andrew Vara amerikai vagyonkezelő megjegyezte, hogy novemberben nyolc nap alatt az adósok „gyakorlatilag példátlan értékcsökkenést szenvedtek el” az év eleji 32 milliárd dolláros piaci csúcsról, majd a ” köznyelvben „bankrohamot” követő súlyos likviditási válságba kerültek.”

„Az eredmény valószínűleg az amerikai történelem leggyorsabb nagyvállalati csődje, amelynek eredményeképpen ezek a „szabadeséses” csődeljárások következtek be”.

Vara az FTX független vizsgálatára szólított fel, mondván, hogy ez „különösen fontos, mert az FTX összeomlása szélesebb körű következményekkel járhat a kriptoiparra nézve”.

Független vizsgálót általában akkor vonnak be a csődügyekbe, ha ez a hitelezők érdeke, vagy ha a nem biztosított adósságok meghaladják az 5 millió dollárt.

Ilyen típusú vizsgálót hívtak már más nagy horderejű csődügyekben is, mint például a Lehman Brothers, és nemrég a Celsius 11. fejezetében folyamatban lévő ügyének részeként a Celsius rossz gazdálkodására vonatkozó állítások vizsgálatára.

„A Lehman, a Washington Mutual Bank és a New Century Financial csődügyeihez hasonlóan ezek az ügyek is pontosan olyanok, amelyeknél szükség van egy független megbízott kinevezésére, aki kivizsgálja az adósok rendkívüli összeomlását, és jelentést tesz róla” – mondta a vagyonkezelő.

A kapcsolódó hírek szerint a New York déli körzetének amerikai ügyészi hivatala és az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet számos megkeresést küldött az FTX-szel szorosan együttműködő befektetőknek és cégeknek, és információkat kért a vállalatról és annak kulcsfiguráiról.

Vara hozzátette, hogy az FTX összeomlásával kapcsolatban „az itt kockán forgó kérdések egyszerűen túl nagyok és túl fontosak ahhoz, hogy egy belső vizsgálatra bízzuk őket”.

Az indítvány szerint a vizsgáló kinevezése – amelyhez a bíró jóváhagyása szükséges – az ügyfelek és más érdekelt felek érdekében állna, mivel így „kivizsgálhatnák az FTX által elkövetett csalásra, tisztességtelenségre, inkompetenciára, helytelen magatartásra és rossz gazdálkodásra vonatkozó jelentős és súlyos állításokat”.

Az indítvány szerint a vizsgáló továbbá megvizsgálhatná az FTX összeomlásának körülményeit, az ügyfelek pénzeszközeinek a tőzsdéről való elszállítását, valamint azt, hogy az FTX-en pénzt vesztett szervezetek visszaigényelhetik-e a veszteségeket.

CEX.IOBitcoinExchange

Az FTX vezérigazgatója, John J. Ray III, aki november 11-én váltotta Sam Bankman-Friedet, az irányítás átvétele óta erősen bírálta a cég működését, és a bíróság első tárgyalási napján megjegyezte, hogy „az ügyfelek pénzeszközeivel való visszaélést elrejtő szoftvereket” használtak, és ” a megbízható pénzügyi információk teljes hiánya” volt tapasztalható, az irányítás pedig „egy nagyon kis csoportnyi tapasztalatlan, képzetlen és potenciálisan kompromittált személy kezében összpontosult”.

Bár a vagyonkezelő elismeri, hogy az érdekelt felek aggódnak amiatt, hogy a vizsgáló kinevezése költségekkel jár és keresztezheti az FTX belső vizsgálatát, azt sugallja, hogy ezek az aggályok nem teszik semmissé a vizsgáló szükségességét.

A kapcsolódó hírek szerint a New York déli körzetének amerikai ügyészi hivatala és az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet számos megkeresést küldött az FTX-szel szorosan együttműködő befektetőknek és cégeknek, és információkat kért a vállalatról és annak kulcsfiguráiról.

A hatóságok egyelőre még nem emeltek vádat, de úgy tűnik, hogy alaposan átvizsgálják a megszűnt tőzsdét.

Kategóriák: Hírek