A Solana kiadta a pénztárca feltörése utáni első „Validator Health Report”-ját, amely 3400 validátort mutat hat különböző kontinensen.

Több mint 1900 blokktermelő node található a Solana ökoszisztémában, derül ki az új jelentésből

A Solana közzétette első alkalommal kiadott „Validator Health Report” című jelentését, amely a hálózatüzemeltetőkre vonatkozó információkat tárta fel. A jelentés szerint a hálózatnak több mint 1900 blokktermelő csomópontja van, amelyek közül 1688-at (88,14%) független szervezetek üzemeltetnek.

A Solana szerint a validátorok állapota és ereje kritikus fontosságú az ökoszisztéma hosszú távú egészségéhez. Korábban a hálózatot mind a decentralizáció hiánya, mind a drága validátor hardver miatt támadások érték.

Bár ez az új jelentés felhívja a figyelmet a hat különböző kontinensen található 3400 validátorra.

A jelentésből kiderül továbbá, hogy a hálózaton belüli aktivitás az elmúlt évben hogyan nőtt. Tavaly június óta havonta átlagosan 95 új konszenzusos csomópont és 99 RPC-csomópont csatlakozott a hálózathoz.

Azt is hangsúlyozta, hogy a Solana Nakamoto-Coefficient, azaz a hálózat cenzúrázásához szükséges validálói együttműködés mértéke 31 – és növekszik. A jelentésben közzétett grafikon szerint a Solana rendelkezik a legmagasabb Nakmoto-Coefficient más hálózatokhoz, például az Avalanche-hoz, a Binance-hoz és a Polygonhoz képest.

Mindazonáltal ez a jelentés a múlt heti hackelést követően készült. A Solanán (SOL) mintegy 5,2 millió dollárt sikerült meghekkelni 8000 pénztárcából, köztük a Phantom, a Slope és a Trust tárcákból.

A hír megrázta az iparágat, és a felhasználókat felszólították, hogy a nagyobb biztonság érdekében hagyják el a meleg tárcáikat a hideg tárcák javára, ugyanakkor legyenek éberek az átverésekkel szemben.

A hackeléssel kapcsolatos vizsgálatok jelenleg is folynak. Egyes szakértők szerint a Slope tárca felelős a kompromittálódásért. A Slope a Solana layer-1 (L1) blokklánchoz tartozó forró pénztárca Web3 szolgáltatója. A jelentések szerint a kompromittált tárcákat egy ponton a Slope mobilalkalmazásában „hozták létre, importálták vagy használták”.

A tárca feltörése előtt a szakértők a medvepiaci körülmények ellenére a SOL 40%-os áremelkedésére spekuláltak. Nem sokkal azután, hogy a hackről szóló hírek megjelentek, a kriptopénz árfolyama közel 8%-ot esett, majd 40 dollár/érme emelkedés következett.

A cikk írásakor a SOL 44 dollár körül mozog érménként.

forrás

Kategóriák: Hírek