A Telsa vezérigazgatója megjegyezte, hogy az eladást „nem szabad a Bitcoinra vonatkozó ítéletként értelmezni”, és „természetesen nyitott arra, hogy a jövőben növelje a Bitcoin-állományát”.

Szakértők felfedik, hogy mit jelent a Tesla 936 millió dolláros eladása a Bitcoin számára

A kriptoipari szakértők nagyrészt nem aggódnak a Tesla azon döntése miatt, hogy eladja Bitcoin (BTC) állományának 75%-át, mondván, hogy ez egy meglehetősen tipikus stratégia a vállalatok számára, hogy javítsák a pénzáramlást a gazdasági lassulás idején.

Szerdán az elektromos autógyártó nyilvánosságra hozta, hogy a második negyedévben eladta Bitcoin-állományának 75%-át, 936 millió dollárnyi fiatot adva hozzá a mérlegéhez.

Egy konferenciahívás során Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója megjegyezte, hogy az eladást „nem szabad a Bitcoinra vonatkozó ítéletként értelmezni”, és kifejtette, hogy a lépés a likviditási aggályok miatt történt, tekintettel a Kínában zajló folyamatos COVID-19 zárlatokra.

„Azért értékesítettük a Bitcoin-állományunk egy részét, mert bizonytalanok vagyunk abban, hogy mikor enyhül a Covid-zárlat Kínában. Ezért fontos volt számunkra, hogy maximalizáljuk a készpénzállományunkat:”

Természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy a jövőben növeljük a Bitcoin-állományunkat.

A befektetők azon kérdésére, hogy vajon hosszú távú eszközként tekint-e a Bitcoinra, Musk azt mondta, hogy a kriptopénz a Tesla fő céljának „mellékszála”, amely „a stabil energia megjelenésének felgyorsítása”.

„A kriptovaluta nem olyasmi, amire sokat gondolunk” – mondta.

Markus Thielen, a szingapúri székhelyű IDEG digitális eszközkezelő befektetési igazgatója a Cointelegraphnak elmondta, hogy a Tesla valószínűleg azért adta el a Bitcoinját, mert „úgy tekintették, hogy az elvonja a figyelmüket az elsődleges üzleti tevékenységükről:”.

Nem lennék meglepve, ha a Tesla továbbra is a Bitcoinból falatozna, amikor a Bitcoin stabilizálódik, különben már 100%-ban eladták volna.

A Finder összehasonlító oldal részvénykereskedelmi szakértője, Kylie Purcell kifejtette, hogy az elektromos autógyártó nem volt egyedül azzal a döntésével, hogy ” a tőkéjét készpénz valutákban kívánja erősíteni”.

„Mivel a világ gazdasági lassulás, esetleg egy recesszió felé tart, nem szokatlan, hogy a befektetők és a vállalatok a volatilisebb eszközökből fiat valutába helyezik át a tőkéjüket” – jegyezte meg.

Hozzátette azt is, hogy bár a Bitcoin árfolyama a bejelentést követően visszaesett, máris a fellendülés jelei mutatkoznak.

Az eladásra adott visszafogott reakció másképp alakult, mint a tavaly februári bejelentés, miszerint a Telsa 1,5 milliárd dollárnyi BTC-t vásárolt fel, hogy növelje mérlegét, és azt tervezte, hogy bizonyos termékekért Bitcoin-t fog elfogadni fizetőeszközként (bár ezt később elvetették).

Az akkori hír hatására a Bitcoin árfolyama azonnal közel 3000 dollárral ugrott meg, amivel a kriptopénz új történelmi csúcsra, 43 000 dollár fölé emelkedett.

A Swyftx stratégiai partnerségekért felelős vezetője, Tommy Honan a Cointelegraphnak elmondta, hogy a Tesla tavalyi döntése a Bitcoin megvásárlásáról „olyan fontos pillanat volt, amilyet csak el lehet képzelni a digitális eszközök számára”:”

Ez gyakorlatilag engedélyt adott más vállalkozásoknak, hogy a kriptót felvegyék a mérlegükbe, és ettől kezdve rengeteg nagy intézményi befektetőt, valamint kis- és közepes kapitalizációjú vállalatot láttunk beáramlani a piacra.

„Musk azt mondta, hogy az eladás nem a Bitcoinra vonatkozó ítélet volt, csak egy készpénzes játék, és úgy tűnik, hogy a piac szaván fogta őt. A Bitcoin árfolyama az elmúlt 24 órában stabilizálódott, és meglepődnénk, ha más nagybefektetők is követnék a példáját, különösen a Bitcoin jelenlegi árfolyamát tekintve.”

Kategóriák: Hírek