A világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító orosz gázóriás a Gazprom, azzal kívánja csökkenteni szénlábnyomát, hogy fáklyagázt biztosít a Bitcoin-bányászat számára.

Úgy tűnik, hogy Oroszország fáklyagázzal akar Bitcoint bányászni

Az orosz kormány továbbra is kapcsolatokat épít a kriptovaluta-bányászat nagy szereplőivel, annak ellenére, hogy továbbra is szkeptikus a kriptovaluta-kereskedelem és -fizetések legalizálásával kapcsolatban.

Az orosz állami tulajdonú Gazprom Neft gázóriás partnerséget kötött a BitRiverrel, a legnagyobb kriptobányászati kolokációs szolgáltatóval Oroszországban, amely hosting szolgáltatásokat nyújt a nagy kriptobányászati műveletek számára. A Gazprom a BitRiver partner adatközpontjait a hozzá kapcsolódó kőolajgázból előállított villamos energiával fogja ellátni, jelentették be hivatalosan a vállalatok június 16-án.

Az együttműködés részeként a BitRiver digitális infrastruktúrát fog kifejleszteni az olajmezőkön, ahol a Gazprom fáklyagázt biztosít a kriptobányászati szolgáltatásokhoz.

A Gazprom első vezérigazgató-helyettese, Vadim Jakovlev hangsúlyozta, hogy maga a Gazprom nem tervezi a digitális eszközökkel való munkát. A gázóriás inkább arra törekszik, hogy optimalizálja az energiaforrások felhasználását a megújuló energiaforrások által, úgy hogy hasznosítja a kőolajgázt.

A Gazprom Neft ESG-politikájának lényeges eleme a szénlábnyomunk csökkentése. A partnereinkkel egyesítjük a technológiákat és a kompetenciákat, aminek köszönhetően a legjobb iparági gyakorlatokat hozzuk létre, környezetbarát módon

A Gazprom Oroszország egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, valamint az Európai Unió egyik legnagyobb gázszolgáltatója. Az olajipari óriás a jelentések szerint 2019-től a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számít.

A közlemény szerint a fáklyagázzal működő kriptobányászati projektek különösen akkor relevánsak, ha olyan új olajmezőkön dolgoznak, amelyek nem rendelkeznek kiépített gázszállítási infrastruktúrával. Egy másik lehetőség, hogy ilyen fejlesztéseket a szibériai régiók távoli olajmezőin hozzanak létre, mivel az ilyen mezőkhöz villamosenergia-felesleg és veszteséges fáklyagáz-logisztika társul.

A BitRiver alapítója és vezérigazgatója, Igor Runets megjegyezte, hogy a Gazprommal való új partnerség része a vállalat ambiciózus tervének, hogy a következő két évben 2 gigawattra növelje teljes energiakapacitását.

Az orosz kormány korábban, 2021 októberében már fontolóra vett egy olyan projektet, amelynek keretében a Bitcoin bányászata a kapcsolódó kőolajgázzal történne.

Oroszország a globális energiapiacokon és a Bitcoin (BTC) bányászatban is jelentős szereplő. Az ország a Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index szerint 2021 augusztusában a világ harmadik legnagyobb BTC hash rate termelője volt. Az index legutóbbi frissítése szerint Oroszország az ötödik helyre zuhant, mivel BTC hash-rátája a 2021. augusztusi 13,6 EH/s-ról 2022 januárjában 8,6 EH/s-ra csökkent.

Kategóriák: Hírek