A Coincub kriptoanalitikai cég kriptoadó-rangsort tett közzé, rámutatva a kriptoadó szempontjából legrosszabb és legjobb országokra.

Mely országok a legrosszabbak és a legjobbak a kriptoadóztatás szempontjából?

A globális kriptopénz-adóztatási szabályok jelentősen eltérnek az egyes országok között, és egyes joghatóságok rendkívül kemény kriptoadó-politikát dolgoztak ki a lakosaik számára.

A Coincub kriptoelemző cég új tanulmányában Belgiumot a világ legrosszabb országaként említik a kriptoadóztatás tekintetében a lakosok számára. Ez a házon belüli rangsorok szerint, amelyek olyan adózási szempontokra terjednek ki, mint a kriptojövedelem vagy a kriptótőke-nyereség adója.

Belgium a kriptotranzakciókból származó tőkenyereségre kivetett 33%-os masszív adójáról ismert, és akár 50%-os adót is beszed a kriptotranzakciókból származó üzleti jövedelmekből. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Belgium még 2017-ben szigorú kriptoadóztatási szabályokat vezetett be.

A Coincub csütörtökön közzétett adórangsorában olyan országok is szerepelnek, mint Izland, Izrael, a Fülöp-szigetek és Japán, mint a kripto befektetők számára kevésbé kedvező helyek.

Izlandon 7000 dollárig minden kriptónyereségre 40% alatti adót kell fizetni, míg a nagyobb nyereségek 46%-os adót vonnak maguk után – írja a jelentés. Izrael adórendszere szerint a kriptók értékesítése után általában tőkenyereségadó fizetendő, ami akár 33% is lehet. Másrészt, ha a kriptokereskedés üzleti jövedelemadót von maga után, az akár 50% is lehet.

A Fülöp-szigeteken 4500 dollár alatt nem kell adót fizetni a kriptójövedelem után, de ezt követően minden jövedelem 35%-os adót von maga után. Az ország kormánya 2024-ig újabb kriptoadóról beszél, ami aggodalomra ad okot, ugyanis Manila követheti India példáját, és 30%-os átalányadót vethet ki minden kriptobevételre.

A Coincub rangsorában Japán zárja az első öt legrosszabb kriptoadóztatású országot a lakosok szempontjából. Az ország progresszív adókulcsrendszert alkalmaz a különféle jövedelemnek minősülő jövedelmekre. Az adókulcs 5% és 45% között változik, a teljes nyereség összegétől függően.

A Coincub a többi szigorú kriptoadóval sújtott ország között olyanokat is megemlített, mint India, Ausztria, az Egyesült Államok, Norvégia, Dánia és Franciaország.

Másrészt a tanulmány rámutatott számos olyan országra, amelyek adózási ösztönzőket biztosítanak az állampolgároknak, és sokkal kedvezőbb kriptoadó-politikával rendelkeznek. A rangsor szerint Németország vezeti a listát, mint a legjobb hely a kripto befektetők számára, mivel aki legalább egy évig kriptopénzt tart, annak nem kell tőkenyereségadót fizetnie a kriptó eladása vagy átváltása esetén. A kriptoadó-barát országok közé tartozik még Olaszország, Svájc, Szingapúr és Szlovénia.

Ezen kívül a Coincub megemlítette a klasszikus adóparadicsomokat vagy országokat, amelyek a külföldi vállalkozásoknak és magánszemélyeknek minimális vagy semmilyen adófizetési kötelezettséget nem írnak elő a pénzügyi betétek után, ami alól a kripto sem kivétel. Ezek közé sorolta a tanulmány a Bahamákat, a Bermudákat, Fehéroroszországot, az Egyesült Arab Emírségeket, a Közép-afrikai Köztársaságot, Lichtensteint és még számos más országot.

A Coincub hangsúlyozta, hogy a kripto adózása nagyon gyorsan változik, mivel rendszeresen új szabályozások jelennek meg. A cég azt is megjegyezte, hogy egyre több olyan ország van, amely a magánszemélyek számára átalányadót alkalmaz a nyereségre, az adóztatás egyszerűsítése céljából.

forrás

Kategóriák: Hírek