A perben azt állítják, hogy Mark Cuban hamisan mutatta be a Voyager kriptoajánlatát és szolgáltatásait, és kihasználta sokéves tapasztalatát, hogy tapasztalatlan ügyfeleket csábítson a megtakarított pénzük befektetésére.

Mark Cuban csoportos perrel néz szembe a Voyager kriptotermékeinek népszerűsítése miatt

Mark Cuban, a milliárdos vállalkozó, aki az elmúlt évben meglehetősen aktív volt a kripto ökoszisztémában, egy csoportos perrel néz szembe a csődbe ment Voyager Digital kriptobróker cég promóciói miatt.

A Moskowitz Ügyvédi Iroda polgári pert nyújtott be az Egyesült Államok dél-floridai kerületi bíróságán Cuban ellen, amiért a Voyager nem szabályozott kriptotermékeit népszerűsítette. A keresetben esküdtszéki meghallgatást követeltek.

A perben azt állították, hogy Cuban számos alkalommal félrevezette a céget is, kétes állításokat tett arról, hogy olcsóbb, mint a versenytársak, és „jutalékmentes” kereskedési szolgáltatásokat kínál. Cuban, valamint a Voyager Digital vezérigazgatója, Stephen Ehrlich kihasználva többéves tapasztalatukat, arra csábította a tapasztalatlan ügyfeleket, hogy életük megtakarításait egy általuk Ponzi rendszernek nevezett befektetésbe helyezzék, állítja a kereset.

A kereset egy részlete a következőképpen hangzott:

Cuban és Ehrlich mindent megtettek azért, hogy a befektetőként szerzett tapasztalataikat felhasználva amerikaiak millióit rászedjék arra, hogy – sok esetben az életük megtakarításait – a megtévesztő Voyager platformba fektessék be, és Voyager Earn Program Accounts („EPAs”), azaz be nem jegyzett értékpapírokat vásároljanak.

A perben továbbá azt állították, hogy Cuban továbbra is reklámozta a Voyager termékeit, és a lakossági befektetőket arra ösztönözte, hogy annak ellenére fektessenek be a Voyagerbe, hogy ezt jól tudta. Cuban jegyzőkönyvbe vette, hogy a Voyager platformot „olyan közel kockázatmentesnek nevezte, amennyire csak lehet a kriptóban”.

A keresetben ez olvasható:

A Voyager Platform Cuban és a Dallas Maverick hangos támogatására és Cuban pénzbeli befektetésére támaszkodott annak érdekében, hogy továbbra is fennmaradjon, egészen az összeomlásáig és a Voyager ezt követő csődjéig.

A Voyager egyike volt a Three Arrows Capital (3AC) számos kriptohitelezőjének, amely a későbbi fizetésképtelenség után csődbe ment. A kriptokölcsönző cég július 1-jén szüneteltette a kereskedési tevékenységet és a kifizetéseket, végül július 5-én bejelentette a 11. fejezet szerinti csődeljárást. Jelenleg több mint 3,5 millió amerikai ügyfél közel 5 milliárd dollárnyi kriptopénz vagyonát fagyasztották be a platformon.

A Voyager számára a New York-i csődeljárást vezető bíró engedélyezte, hogy a Metropolitan Commercial Banknál (MCB) tartott 270 millió dollárnyi ügyfélpénzt visszaadja. Egy nappal később a hitelintézet bejelentette, hogy a számlájukon amerikai dollárral rendelkező ügyfelek már augusztus 11-től kezdve 24 órán belül legfeljebb 100 000 dollárt vehetnek fel, és az összeg 5-10 munkanapon belül megérkezik.

forrás

Kategóriák: Hírek