Az e-CNY alapú fizetés már több kínai városban is elérhető a helyi buszokon és metrókon utazni vágyó polgárok számára.

Kína megkezdi a CBDC tesztelésének következő szakaszát a tömegközlekedés e-CNY fizetési rendszerével

Több forrás szerint kedden Kína hivatalosan is megkezdte a központi banki digitális valuta (CBDC) kísérleti tesztprogramjának következő fordulóját. Guanzhou városában már 10 közlekedési útvonalon lehet a digitális jüan (e-CNY) CBDC-vel fizetni a tömegközlekedési eszközökön a buszjegyekért, ami az országban elsőként történt meg. Ehhez az utasoknak egyszerűen le kell tölteniük az e-CNY alkalmazást, az összeget befizetni, és a busz fizetési részlegében található QR-kódot beolvasva fizetni az utazásért.

Hasonlóképpen, egy nappal korábban Ningbo városa közölte, hogy az utasok mostantól 125 állomáson fizethetnek a metrójegyekért e-CNY segítségével. Ningbo a kilencedik város Kínában, amely bevezette az e-CNY kísérleti tesztjét a metróvonalain, ahol az utasok egyszerűen beolvashatják és fizethetnek az utazásért.

A kínai kormány idén gyorsan bővítette az e-CNY használati lehetőségeit. Éppen a múlt héten vált lehetővé, hogy Guangzhou városában a CBDC segítségével fizessék ki a dolgozók lakástakarék-pénztári befizetéseit. A szigorú koronavírus-zárlatok miatt a fogyasztói költekezés élénkítése érdekében a kormány partnerségre lépett a Meituan ételkiszállítási óriáscéggel és a JD.com e-kereskedelmi platformmal, hogy e-CNY air-dropokat hozzon létre, amelyeket a felsorolt helyszíneken lehet elkölteni.

A legutóbbi, június 20-i adatfrissítés szerint több mint 6 millió egyedi felhasználó rendelt szolgáltatásokat e-CNY pénzeszközökkel a Meituanon. Eközben júliusban a JD.com közölte, hogy több mint 4 millió e-kereskedelmi tranzakciót dolgozott fel, becslések szerint 900 millió CNY (131,6 millió dollár) értékben, mióta elkezdte elfogadni az e-CNY-t fizetőeszközként. 2022 első öt hónapjában mintegy 830 milliárd (121,4 milliárd dollár) értékű e-CNY tranzakciót regisztráltak.

forrás

Kategóriák: Hírek