Az állam tisztességes politikai gyakorlatok bizottsága feloldotta a 2018-as tilalmat, amely az átláthatósággal és a KYC-vel kapcsolatos aggályokból eredt, ugyanakkor hét államban továbbra is tilalom van érvényben.

Kalifornia újból engedélyezi a kripto hozzájárulásokat az állami, helyi politikai kampányokhoz

A kaliforniai állami és helyi hivatalok jelöltjei ismét elfogadhatják a kriptovalutában érkező adományokat, miután az állami Fair Political Practices Commission (FPPC) csütörtökön feloldotta a tilalmat. A tilalom 2018-ban lépett életbe.

Kalifornia egyike volt annak a kilenc államnak, amely megtiltotta a kriptovalutában történő politikai adományozást a vélt átláthatóság és a know your customer (KYC) problémák miatt. A kriptókban történő hozzájárulások kérdése márciusban éledt újjá, amikor a bizottság kiadott egy véleményt a kampányok adománygyűjtésére szolgáló nonfungible tokenek (NFT-k) értékesítéséről.

Májusban az FPPC jelentést készített, amely három lehetőséget vizsgált a kriptopolitikájára vonatkozóan. Ezek a következők voltak: a tilalom fenntartása vagy a kriptók készpénzként való kezelése, 100 dolláros hozzájárulási felső határral, ahogyan azt több államban is teszik.

A harmadik lehetőség az volt, hogy a kriptót természetbeni adományként kezeljék, azaz nem pénzként, hanem áruként vagy szolgáltatásként, azzal a követelménnyel, hogy a hozzájárulásnak KYC protokollokat alkalmazó feldolgozón keresztül kell érkeznie, és a hozzájárulást a kézhezvételtől számított két munkanapon belül fiat pénzre kell váltani. A hozzájárulás értéke a kriptovaluta átutalás napján érvényes dollárárfolyamon alapulna.

Az FPPC csütörtöki határozatában a harmadik lehetőséget hagyta jóvá. Kalifornia ezzel csatlakozik a többi 12 államhoz, amelyek kifejezetten engedélyezik a kriptovalutában történő hozzájárulást. A döntés 60 nap múlva lép hatályba.

Kalifornia más területeken is élen jár a kriptovaluták elfogadásában. Februárban törvényjavaslatot nyújtottak be az állami szenátusba, amely lehetővé tenné, hogy az állami kormányzati szolgáltatásokért kriptovalutával lehessen fizetni. Ez a törvényjavaslat elbukott a bizottsági szavazáson, de megismételt meghallgatást kapott, amire még nem került sor. Gavin Newsom kormányzó májusban rendeletet adott ki, hogy összehangolja az állami szabályozást Joe Biden elnök digitális eszközökről szóló rendeletével.

Kategóriák: Hírek