Az amerikai platform lett az első, amely befagyasztotta a kivonási műveleteket, de lehet, hogy nem ez lesz az utolsó

Június 13-20: Celsius exodus és likviditási válság

A múlt héten a Celsius Network a Terra mellett beírta a nevét a kriptopiaci kudarcok riasztó közelmúltbeli történetébe. Az amerikai platform 247 millió dollár értékű Wrapped Bitcoint (wBTC) szabadított fel az Aave protokollból és küldte el az FTX kriptotőzsdére, miközben leállította a felhasználók számára a kifizetési lehetőséget.

Közvetlenül ezután az Egyesült Államok öt államának – Alabama, Kentucky, New Jersey, Texas és Washington – értékpapír-felügyeletei vizsgálatot indítottak a Celsius ellen. Nem ez az első alkalom, hogy a platform a bűnüldöző szervek gyanújába keveredik. 2021 szeptemberében a texasi állami értékpapír-bizottság meghallgatást tűzött ki azzal a váddal kapcsolatban, hogy a hálózat olyan értékpapírokat kínált és értékesített az államban, amelyeket nem jegyeztek be és nem engedélyeztek.

Ami azonban aggasztó, hogy a Celsius nem a rossz menedzsment egyetlen eseteként, hanem az első áldozatként jelenhet meg a kriptopénzek likviditási válságának közepette. A hét végén a hongkongi székhelyű Babel Finance vagyonkezelő bejelentette, hogy „szokatlan likviditási nyomásra” hivatkozva ideiglenesen felfüggeszti a termékeiből történő visszafizetéseket és tőkekivonásokat.

Gary Gensler támadja a Lummis-Gillibrand törvényjavaslatot

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságának (SEC) elnöke, Gary Gensler elismerte, hogy aggódik, és aggodalmának tárgya a nemrég közzétett „Felelős pénzügyi innovációról szóló törvény”, amelyet Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand szenátorok közösen támogatnak. A The Wall Street Journal CFO Network csúcstalálkozóján Gensler arra utalt, hogy a törvényjavaslat „alááshatja a 100 milliárd dolláros tőkepiacon fennálló védelmet”.

Utolsó pillanatban megvétózzák Panamában

Néha hónapok vagy akár évek óta tartó optimista fejlődés egy pillanat alatt véget érhet. Ez történt Panamában, mivel az ország elnöke, Laurentino Cortizo részben megvétózta a 697. számú törvényjavaslatot. A „kriptotörvény” 2022 áprilisában ment át a nemzetgyűlés szavazásán, de Cortizo már akkor is elég egyértelmű volt, és azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a dokumentumot, ha az nem tartalmaz további pénzmosás elleni (AML) szabályokat. Amennyiben a törvénytervezet végül megkapja az elnök aláírását, Panama lenne a második közép-amerikai ország, amely szabályozza a kriptovaluták felhasználását.

Egy Dogecoin per Elon Musk ellen

A milliárdos Elon Muskot 258 milliárd dollárra perelték be azzal a váddal, hogy „kriptopiramisjátékban vett részt” a Dogecoin (DOGE) bevonásával, ami egy kicsit merész szám lehet, hiszen háromszorosan meghaladja a Dogecoin eddigi legmagasabb piaci kapitalizációját. A beadványban az egyik felperes azt állítja, hogy Musk és vállalatai „jogtalanul gazdagodtak” 86 milliárd dollárral, ami elektronikus csalás, szerencsejáték vállalkozás, hamis reklám, megtévesztő gyakorlat és egyéb jogellenes magatartás eredménye. Az ügy minden bizonnyal színesítheti a médiateret.

Kategóriák: Hírek