Az iszlám állam elleni elhúzódó gazdasági szankciók arra kényszerítették Iránt, hogy elkezdje használni a kriptót, mint fizetőeszközt a nemzetközi kereskedelmi ügyletekhez.

Irán 10 millió dolláros importot csinál kriptovalutával, szeptember végétől pedig a széleskörű használatát tervezi

Az évtizedek óta tartó gazdasági szankciókkal küszködő Irán egy magas rangú kormányzati kereskedelmi tisztviselő szerint 10 millió dollár értékű kriptovalutával adta le első nemzetközi importmegrendelését.

A hírt, miszerint az iszlám köztársaság kriptovaluta felhasználásával adta le első importmegrendelését, Alireza Peyman-Pak iráni ipari, bányászati és kereskedelmi miniszterhelyettes osztotta meg kedden Twitter-bejegyzésben.

Bár a tisztviselő nem közölt részleteket a használt kriptovalutáról vagy az érintett importált árukról, Peyman-Pak elmondta, hogy a 10 millió dolláros megrendelés az első a sok nemzetközi kereskedelem közül, amelyet kriptovalutával rendeznek, és a tervek szerint a következő hónap során ezt fokozni fogják, és megjegyezte:

Szeptember végére a célországokkal folytatott külkereskedelemben széles körben fogják alkalmazni a kriptovalutákat és az intelligens szerződéseket.

Irán idén februárig a világ legtöbb szankcióval sújtott országa volt. Irán a Trading Economics szerint importjának nagy részét Kínából, az Egyesült Arab Emírségekből (UAE), Indiából és Törökországból szerzi be.

Most azonban Oroszország veszi át a világ legtöbb szankcióval sújtott országának első helyét, miután az év elején megszállta Ukrajnát.

Az iszlám nemzet már 2017-ben úgy pozicionálta magát, hogy felkarolja a kriptovalutákat. 2020 októberében módosította a korábban kiadott jogszabályokat, hogy lehetővé tegye a kriptovaluták használatát az import finanszírozására.

2021 júniusában az iráni kereskedelmi minisztérium 30 működési engedélyt adott ki iráni bányászoknak kriptovaluták bányászására, amelyeket aztán az iráni központi banknak kell értékesíteniük. Irán most ezeket a bányászott érméket importfizetésre használja.

Februárban Irán a Hyperledger Fabric protokollra épülő központi banki digitális valutát (CBDC) is vizsgálta, mint a meglévő pénzügyi infrastruktúra fejlesztésének eszközét.

forrás

Kategóriák: Hírek