A platform közölte, hogy megfelelőségi szolgáltatókat használt a tiltott tevékenységekkel potenciálisan összefüggésbe hozható számlák keresésére és megjelölésére, beleértve számos ország szankciós listáját is.

dYdX megerősíti a Tornado Cash vitában megjelölt számlák blokkolását (és feloldását)

A dYdX kriptopénz származékos kereskedési platform közölte, hogy blokkolta néhány felhasználó számláját, amelyeken a Tornado Cash-hez kapcsolódó pénzeszközök voltak, beleértve néhány olyan felhasználó téves felfüggesztését, akik soha nem foglalkoztak közvetlenül a vitatott keverővel.

Egy szerdai blogbejegyzésben a dYdX közölte, hogy „feloldotta bizonyos számlák letiltását”, amelyeket a származékos platform blokkolt, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatala a Tornado Cash-t felvette a speciálisan megjelölt állampolgárok (SDN-ek) listájára. A dYdX szerint a megfelelőségi szolgáltatója számos olyan számlát jelölt meg, amelyekről úgy vélték, hogy a Tornado Cash-hez kapcsolódnak, és amelyeket a platform ezt követően blokkolt – annak ellenére, hogy egyesek soha nem üzleteltek a kriptokeverővel. A platform elmondta, hogy megfelelőségi szolgáltatókat használt a tiltott tevékenységekkel potenciálisan összefüggésbe hozható számlák átvizsgálására és megjelölésére, beleértve számos ország szankciós listáját is.

„A hirtelen beáramló zászlók sok olyan számlatulajdonost érintettek, akik soha nem foglalkoztak közvetlenül a Tornado Cash-sel, és gyakran az ilyen felhasználók nem ismerik fel a különböző tranzakciók során hozzájuk átutalt pénzeszközök eredetét, mielőtt kapcsolatba léptek volna a platformmal, de ennek ellenére bizonyos korlátozásokat fenn kell tartanunk” – mondta a dYdX.

A dYdX szerint a felhasználók letiltása nem jelentette a pénzeszközök lefoglalását, amelyek szerintük mindig rendelkezésre állnak a kifizetésekhez. A platform azonban a számlákat „csak bezárási módba” helyezheti.

Számos kriptokereskedési platform blokkolta a hozzáférést a Tornado Cash-hez, miután az amerikai pénzügyminisztérium augusztus 8-án felvette a vitatott keverőt a szankciós listájára. SDN-ként „az amerikai személyeknek általában tilos velük üzletelniük”, és a listán szereplő cégek és magánszemélyek eszközeit blokkolják – ez magában foglalná a Tornado Cash-hez kapcsolódó 44 USD Coin (USDC) és Ether (ETH) címet is.

A szankciók bejelentését követően a stabilcoin-kibocsátó Circle több mint 75 000 USDC értékű pénzeszközt fagyasztott be a pénzügyminisztérium tisztviselői által felsorolt címeken. A kriptokeveréshez kapcsolódó személyek elleni intézkedések azonban túlmutatnak az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező központi tőzsdéken. A Tornado Cash társalapítója, Roman Semenov arról számolt be, hogy a GitHub fejlesztői platform felfüggesztette a fiókját. Kedden a Web3 fejlesztői platform, az Alchemy és az Infura.io követte őket azzal, hogy blokkolta a mixerhez irányuló távoli eljáráshívási kérelmeket.

A pénzügyminisztériumnak a Tornado Cash-t az SDN-ek listájára felvevő döntésének egyes kritikusai szerint a kriptokeverő egy „semleges eszköz”, amelyet bárki használhat, nem pedig egy olyan platform, amelynek célja, hogy illegális célokra használják. Egy keddi nyilatkozatában Lia Holland a Fight for the Future technológiai érdekvédelmi csoporttól „ügyetlennek” nevezte a pénzügyminisztérium intézkedését, amikor olyan rossz szereplőkkel szemben alkalmazott szankciókat, mint a Lazarus észak-koreai hackercsoport, amelyek olyan felhasználókat is érintettek, akiknek „jogos okuk van arra, hogy anonimitást keressenek a pénzügyi tranzakciók során”.

„A Tornado.cash egy kód, és ahelyett, hogy azonosította volna azokat, akik bűnözőknek segítettek és felbujtottak, a pénzügyminisztérium egyszerűen szankcionálta ezt a kódot” – mondta Holland.

forrás

Kategóriák: Hírek