„John McAfee életét viták övezték, és úgy helyes, hogy a halálát is viták övezik” – mondta Janice McAfee.

'Bármi lehetséges' - John McAfee felesége reagál a kamu halálhíresztelésekre

John McAfee kriptoevangelista és számítógépes programozó felesége reagált férje volt barátnőjének állítására, miszerint a férfi megrendezte a halálát, és jelenleg bujkál.

John McAfee 2021 júniusában halt meg egy spanyol börtöncellában, miközben az Egyesült Államoknak való kiadatására várt azzal a váddal, hogy 2014 és 2018 között nem nyújtott be adóbevallást, és nem jelentette be a kriptoprojektek és a tanácsadói munka ösztönzésével kapcsolatos bevételeket. 75 éves volt, amikor elhunyt, és sokan a kriptovilágban és azon kívül is gyorsan összeesküvés-elméleteket dolgoztak ki a fogva tartása és halála körül.

A Netflix szerdán megjelent, McAfee életéről és haláláról szóló dokumentumfilmjében Running with the Devil (Futás az ördöggel) címmel: The Wild World of John McAfee, Samantha Herrera nevű volt barátnője azt állította, hogy a számítógépes programozótól kapott egy telefonhívást két héttel a férfi állítólagos halála után:

Felhívtak Texasból. ‘Én vagyok az, John, lefizettem embereket, hogy úgy tegyenek, mintha halott lennék, de nem vagyok halott. Te vagy a világon mindössze [a harmadik] ember, aki tudja, hogy még mindig élek.’ Aztán megkért, hogy szökjek el vele.

Herrera a dokumentumfilmben nem árult el további részleteket, de állításait egyelőre nem tudják ellenőrizni. A spanyol hatóságok 2020 októbere óta tartották fogva McAfee-t, de az Egyesült Államokban és külföldön még mindig számos vád érte. McAfee maga is utalt arra, hogy az amerikai hatóságok célkeresztjébe kerülhetett, 2019 novemberében egy tetoválásról készült képet posztolt Twitter-fiókjába, azt állítva, hogy

„Ha öngyilkos lettem, azt nem én tettem. Megőrültem”.

A Cointelegraphnak adott nyilatkozatában Janice McAfee elmondta, hogy nem veszi komolyan a dokumentumfilmben szereplő állításokat:

John McAfee-ről beszélünk, így bármi lehetséges, de annak a valószínűsége, hogy Texasban van, és ezt egy Netflix-dokumentumfilmben osztják meg a világgal, valószínűtlen. Texas egy nagyszerű hely, de Johnt egy spanyol börtönben tartották fogva, mert az IRS és a SEC koholt vádakat emelt ellene, így kétlem, hogy Amerikát választaná a rejtőzködésre.

„John McAfee életét ellentmondások övezték, és úgy helyes, hogy a halálát is ellentmondások övezik” – tette hozzá Janice McAfee.

McAfee, akinek a szoftvercége a nevét viselő, közismert vírusirtó programot fejlesztette, gyakran került címlapokra a kriptoszférában és a mainstream médiában. 2017 júliusában azt mondta, hogy a Bitcoin (BTC) ára 2020-ra eléri az 500 000 dollárt, és azt állította, hogy „megeszi [a] farkát az országos televízióban”, ha a jóslat nem teljesül. Végül nem tartotta be a fogadalmát, és később azt mondta, hogy a kriptoeszköz ára 2021-re eléri az 1 millió dollárt.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, vagyis a SEC 2020 októberében panaszt nyújtott be McAfee és társa, Jimmy Gale Watson, Jr. ellen, mert állítólag egy kezdeti érmefelajánlási rendszert népszerűsítettek. A New York déli körzetének kerületi bírósága ezt követően bűnösnek találta Watsont, és nagyjából 375 000 dolláros halmozott bírságot szabott ki rá. A SEC később a McAfee halála miatt elutasította az összes McAfee elleni keresetet.

A 2020 októberétől 2021 júniusában bekövetkezett haláláig tartó börtönbüntetése alatt McAfee rendszeresen posztolt friss bejegyzéseket a Twitter-fiókján, kezdetben azt mondta, hogy „elégedett” a helyzetével és vannak barátai a börtönben, majd leírta a bebörtönzésének körülményeit és a kriptotartalékainak elvesztését. Janice McAfee továbbra is posztol kapcsolódó híreket és retweeteket férje 1,1 millió követőjének.

forrás

Kategóriák: Hírek