„Bár jelentős, az oroszbarát szervezeteknek adományozott 2,2 millió dollár értékű kripto adomány még mindig elhalványul az Ukrajnának adományozott több tízmilliós kripto adományokhoz képest” – mondta a Chainalysis.

Az oroszbarát csoportok az Ukrajnának küldött kriptoadományoknak csak a 4%-át sikerült összegyűjteniük.

A Chainalysis kriptoelemző cég adatai szerint a felhasználók február 24. óta több mint 2 millió dollárnyi kriptót küldtek 54 oroszbarát csoportnak, ami töredéke annak, amit az ukrán kormány által ellenőrzött tárcák kaptak.

Egy pénteki blogbejegyzésben a Chainalysis azt írta, hogy nyomon követte az oroszbarát csoportok által ellenőrzött közösségi média számlákra küldött pénzösszegeket Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Litecoin (LTC), USDT-TRX és Dogecoin (DOGE) formájában az ország februári ukrajnai inváziójától kezdve. A Chainalysis adatai szerint a felhasználók nagyjából 2,2 millió dollárt küldtek az oroszbarát csoportoknak, ebből több mint 1 millió dollár egyetlen meg nem nevezett számlára ment.

Bár a Chainalysis vizsgálatán kívül lehetnek más csoportok is, amelyek az oroszbarát erőket támogatják, a rendelkezésre álló adatok szerint a 2,2 millió dolláros adományok az Ukrajna támogatására küldött kriptók durván 4%-át tették ki. Az Aid for Ukraine nevű, a kormány digitális átalakulásért felelős minisztériuma által támogatott platformhoz kapcsolódó tárcacímek azt mutatták, hogy a szervezet több mint 45 millió dollárnyi kriptót kapott a márciusi indulása óta. A Binance kriptotőzsde, amely az Ukrajna Sürgősségi Segélyalapján keresztül segíti az adományozást, több mint 10 millió dollárnyi adományról számolt be február óta.

Mind Oroszország, mind Ukrajna súlyos veszteségekkel és áldozatokkal számolhatott az invázió kezdete óta. Az Aid for Ukraine arról számolt be, hogy a tárcáira küldött kriptókat az ország hadseregének támogatására, valamint humanitárius projektekre fogják felhasználni; eközben a Chainalysis arról számolt be, hogy az oroszbarát csoportoknak küldött 2,2 millió dollárt elsősorban katonai felszerelésekre és propagandaoldalak finanszírozására fordíthatják.

„Bár jelentős, de az oroszbarát szervezeteknek adományozott 2,2 millió dollár értékű kripto még mindig elhalványul az Ukrajnának adományozott több tízmillió kriptóhoz képest” – írta a Chainalysis.

Az Ukrajnának adott adományok látszólag összhangban voltak a nemzetközi törvényekkel. A Chainalysis azonban arról számolt be, hogy az oroszbarát csoportoknak küldött kriptovaluták nagyjából felét az ukrajnai Donbasz régió donyecki és luhanszki területein lévő katonai erők támogatására fogják felhasználni – ezeken a területeken az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) kifejezetten szankciókat vezetett be.

Ezen túlmenően a Chainalysis arról számolt be, hogy az OFAC szankcióiban szintén különlegesen megjelölt állampolgárként szereplő orosz állampolgár, Alekszandr Zsukovszkij a közösségi média csatornáin keresztül népszerűsítette a Terricon projektet. A csoport állítólag támogatta az Ukrajna elleni háborúban tett orosz erőfeszítéseket a donbászi régió hadseregének szánt kriptoadományokkal és a nonfungible token műalkotások csalárd eladásával.

Ukrajna lerohanását és az azt követő, az Egyesült Államok által Oroszországra kivetett gazdasági korlátozásokat követően számos globális törvényhozó a kriptót vette célba, mint az orosz magánszemélyek és vállalkozások által a szankciók potenciális kijátszásának módját. Ezen intézkedések közepette Vlagyimir Putyin orosz elnök júliusban törvénybe iktatta a digitális pénzügyi eszközök fizetőeszközként való felhasználását tiltó törvényt.

forrás

Kategóriák: Hírek