Az indiai kriptotőzsdét a helyi hatóságok pénzmosás vádja miatt vizsgálták, ami miatt több mint 8,1 millió dollárt befagyasztottak a bankszámlákon.

Az indiai hatóságok feloldják a zárolt WazirX bankszámlákon lévő milliókat

Az indiai Enforcement Directorate of India (ED) feloldotta a WazirX indiai kriptotőzsde bankszámláinak befagyasztását – derül ki a tőzsde hétfőn kiadott közleményéből.

A WazirX azt állítja, hogy együttműködött a helyi hatóságokkal a pénzmosás elleni (AML) vizsgálat során azáltal, hogy minden kért szükséges dokumentumot és adatot rendelkezésre bocsátott. A vizsgálat 16 fintech vállalatot és instant hitelalkalmazást érintett, amelyek közül néhányan a tőzsdétől kértek segítséget.

A tőzsde azonban közölte, hogy nem tolerál semmilyen illegális tevékenységet a platformon. Emellett közölte, hogy az ED-vizsgálat célzott felhasználóinak többségét a WazirX már korábban is gyanúsnak jelölte, és 2020-2021-ben blokkolta.

A WazirX a Cointelegraphnak elmondta, hogy az ügyet még mindig vizsgálják, de a pénzeszközöket feloldották a befagyasztás alól, mivel nem találtak gyanús tevékenységet, és „egyelőre nincs további észrevétel”.

A WazirX bankszámláin lévő pénzeszközök augusztus 5. óta voltak befagyasztva, amikor az ED eredetileg bejelentette a vizsgálatot. A zárolt pénzeszközök összesen több mint 8,1 millió dollárt tettek ki.

Az ED vádjai szerint a WazirX 130 millió dollárnyi pénzátutalást bonyolított le illegális tevékenységek miatt vizsgálat alatt álló pénztárcákba. A vádak fényében a Binance, amely 2019-ben egyszer már megpróbálta felvásárolni a vállalatot, elhatárolódott a tőzsdétől és egy nyilvános nyilatkozatot tett CZ Twitteren keresztül.

A közelmúltbeli tevékenységet megelőzően a tőzsde 2021-ben az ED nyomozása alatt állt pénzmosási vádak miatt, amelyek kínai szervezetekhez kötődő illegális online szerencsejátékokból származó bevételekkel kapcsolatosak.

Ezúttal az országban működő kriptotőzsdék elleni fellépés nem állt meg a WazirX-nél. Augusztus 12-én az ED összesen 46,4 millió dollárt fagyasztott be a Yellow Tune banki egyenlegeiből és a Flipvolt kriptotőzsde egyenlegeiből. A vádak szintén pénzmosással kapcsolatosak voltak, és a céget azzal vádolták, hogy kínai szervezetek fedőszervezete volt.

A hatóságok szerint a pénzösszegek mindaddig elérhetetlenek maradnak, amíg a tőzsde el nem tud számolni az országból kivitt bűncselekményből származó bevételekkel.

Ezek a vizsgálatok azután kezdtek el halmozódni, hogy az indiai kormány bejelentette az év elején életbe lépett, elsöprő erejű új kriptoadó-szabályozást.

forrás

Kategóriák: Hírek