Az indiai Enforcement Directorate, amely a pénzügyi bűncselekményeket vizsgálja, befagyasztotta a WazirX bankszámláit, miközben megvizsgálja az azonnali kölcsönöket nyújtó cégektől a nemzetközi pénztárcákba történő átutalásokat.

Az indiai bűnüldöző szervek azzal vádolják a WazirX tőzsdét, hogy segítettek 130 millió dollár tisztára mosásában

Az indiai Enforcement Directorate (ED), a pénzügyi bűncselekményekért felelős ügynökség a kriptopénz-tőzsdéket vizsgálja, amelyeket azzal gyanúsítanak, hogy olyan tranzakciókat bonyolítottak le, amelyek több mint 10 milliárd rúpiát, azaz mintegy 130 millió dollárt küldtek a vizsgálat alatt álló cégektől nemzetközi pénztárcákba. A The Economic Timesnak nyilatkozó tisztviselő szerint legalább tíz kriptotőzsde feltételezhetően érintett, és a WazirX tőzsde bankszámláit befagyasztották – számolt be a lap.

Az azonnali kölcsönökkel kapcsolatos ügyben nyomozás alatt álló cégek állítólag 1 milliárd rúpiát, azaz 13 millió dollárt elérő tranzakciókat hajtottak végre olyan emberek nevére, akiknek nem volt kapcsolatuk a pénzzel. Ezek a cégek gyakran Kínához kötődtek. Annak ellenére, hogy a KYC/AML (Know Your Customer/Anti-Money Laundering) eljárások gyanúsnak mutatták a tranzakciókat, nem végeztek fokozott átvilágítást, és nem nyújtottak be gyanús tranzakciókról szóló jelentést az ED-hez – állítja az ügynökség.

Az ED a múlt héten befagyasztotta a WazirX bankszámláit, amelyeken mintegy 647 millió rúpia, azaz 8,1 millió dollár volt, azt állítva, hogy a tőzsde mintegy 16 fintech vállalatnak nyújtott segítséget, amelyek ellen pénzmosás miatt folyik nyomozás. A WazirX kedden közleményt adott ki a blogján „a Zanmai Labs Pvt. Ltd. nevében”, amely – mint mondta – a Binance mellett együttműködik a WazirX-szel, és azt állította, hogy minden felhasználóra vonatkoznak a KYC/AML folyamatok, és a tőzsde teljes mértékben együttműködik a bűnüldöző szervekkel. „Minden tranzakcióhoz képesek vagyunk bemutatni az érintett felhasználó KYC adatait” – áll a blogbejegyzésben.

A WazirX elleni vádak felhívták a figyelmet az átláthatatlan tulajdonosi struktúrára és a Binance ebben betöltött szerepére. A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) augusztus 5-én tweetelte, hogy cége nem fejezte be a WazirX 2019-ben bejelentett felvásárlását. Másnap a WazirX társalapítójával, Nischal Shettyvel folytatott eszmecserében CZ kijelentette: „még idén februárban kértük a WazirX rendszer forráskódjának, telepítésének, működésének átadását. Ezt a WazirX elutasította. A Binance NEM rendelkezik ellenőrzéssel a rendszereik felett”.

Ez a vizsgálat nem az első alkalom volt, amikor a WazirX-et nem megfelelő AML intézkedésekkel vádolták. 2021-ben a WazirX-et az ED illegális online szerencsejátékokból származó bevételek pénzmosásával gyanúsította meg, szintén kínai kapcsolattal.

forrás

Kategóriák: Hírek