Novemberben a kriptoközösség vizsgálatot folytatott és bűnösnek találta SBF-et a felhasználók pénzének manipulálásában és eltulajdonításában, ami végül az FTX köré épített birodalom bukásához vezetett.

Az FTX összeomlása felkelti a kíváncsiságot Sam Bankman-Fried körül, a Google adatai szerint

Az FTX bukása látszólag a legnagyobb hatással volt a kriptoökoszisztémára, mivel a Sam Bankman-Fried (SBF) vezérigazgatóra vonatkozó Google-keresések 2022 novemberében a tetőfokára hágtak. Ennek a trendnek néhány legnagyobb hajtóereje a mainstream média figyelme, a kolosszális veszteségek és a politikai kapcsolatok.

November 2-án SBF elvesztette a hitelességét, miután cégéről, az Alameda Researchről kiderült, hogy nagy mennyiségű FTX Tokent birtokolt.

A következő két hétben a kripto közösség vizsgálódott és bűnösnek találta SBF-et a felhasználók pénzének manipulálásában és eltulajdonításában, ami végül az SBF által felépített, nagyjából 130 vállalatból álló birodalom bukásához vezetett.

Egyrészt a kriptoközösség nyíltan bírálta SBF-et és bűntársait, köztük Caroline Ellisont. Másfelől azonban a mainstream média felfújt cikkeket tett közzé, hogy tompítsa SBF vétkeit, amire többek között a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk és a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao is felhívta a figyelmet.

Binance regisztráció

A mainstream média szemtelen kísérletei, hogy megváltoztassa az SBF körüli narratívát, masszív ellenállást váltottak ki a Crypto Twitteren, ami tovább szította a kíváncsiságot és arra kényszerítette a nagyközönséget, hogy saját kutatásokat végezzen (DYOR) a témával kapcsolatban.

Ennek eredményeképpen a „Sam Bankman-Fried” kifejezésre irányuló Google-keresések novemberben megugrottak. Az SBF körüli kíváncsiság elnyomta a tér más hírhedt személyiségeit, köztük a Terraform Labs társalapítóját és vezérigazgatóját, Do Kwont, a Three Arrows Capital társalapítóját és vezérigazgatóját, Su Zhu-t és a Satoshi Nakamoto-imitátor Craig Wrightot.

A Google Trends adatai azt mutatják, hogy az SBF-re irányuló keresések száma 185,7%-kal több, mint Do Kwoné volt, amikor a Terra 2022 májusában összeomlott. A Terra összeomlását a kriptotörténelem legnagyobb baklövésének tartották, amíg SBF hat hónappal később át nem vette a helyét.

Az FTX por még messze nem ülepedett le, mivel a törökországi Pénzügyi Bűncselekményeket Vizsgáló Bizottság, a MASAK, lefoglalta SBF eszközeit a folyamatban lévő vizsgálatok közepette.

A lefoglalásra azt követően került sor, hogy „bűncselekmény gyanúját” állapították meg, miszerint az FTX nem tárolta biztonságosan a felhasználói pénzeszközöket, sikkasztotta az ügyfelek vagyonát és manipulálta a piacot.

Kategóriák: Hírek