Vitalik Buterin azt írta, hogy a DAO-k támogatása átruházható kormányzati tokenekkel ellentmondásos és lehetővé teszi a hatalomra éhes emberek működését.

Az Ethereum társalapítója válaszol a PoS kritikusoknak a közelgő összeolvadás közepette

Az irányítási vita egyre intenzívebbé válik, ahogy a decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) egyre népszerűbbé válnak a blokklánc területén. A hatalom egy bizonyos keveseknek való átadása és a döntési jogkör önkéntes átruházásának szabadsága közötti dilemmára az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin által létrehozott Twitter szál világított rá.

Egy tweetben Buterin egy közmondást idézett fel, amelyben rámutatott, hogy a hatalomra éhes egyének nem alkalmasak a vezetésre. Az Ethereum alapítója kiemelte, hogy a mondás a DAO-kra is alkalmazható, és azzal érvelt, hogy a DAO-kban az átruházható irányítási tokenek ellentmondanak a DAO-k egész lényegének. Buterin megjegyezte, hogy ha a kormányzás átruházható, az lehetővé teszi a teljhatalomra vágyók helyzetbe kerülését.

Míg az Ethereum alapítója jogos álláspontot képvisel, néhányan ellentétes véleménnyel reagáltak. Muki nevű Twitter-felhasználó válaszában rámutatott, hogy elkerülhetetlen a döntési jogkörök átruházása. A közösség tagja szerint lehetetlen elvárni, hogy mindenki részt vegyen, és a döntési jogkör önkéntes átruházása jobb, mint tájékozatlan döntéseket hozni vagy akár részt sem venni benne.

A vitához hozzászólva Willyogo nevű Twitter-felhasználó azt írta, hogy az átruházható kormányzati tokenek birtoklása nem egyenlő azzal, hogy uralkodni akarunk az embereken. A közösség tagja azonban azt is elmondta, hogy a DAO-k esetében mindenképpen van hova fejlődni a szavazási mechanika szempontjából.

A Twitteren a Vagobond nevű felhasználó is hozzászólt, mondván, hogy a teljesen visszahívható képviselőkkel lehet előrelépést elérni. Ebben az elképzelésben a kiválasztott küldöttek azonnal elveszíthetnék a hatalmukat abban a pillanatban, amikor már nem képviselik azokat, akik szavazatokat adtak nekik.

Míg mások a kormányzási mechanikára összpontosítottak, néhányan a blokklánc-alapú technológiák használatára mutattak rá, mint például a fontos pozíciók kiválasztása egy DAO-ban ellenőrizhető véletlenszerűséggel. Egy másik közösségi tag azt javasolta, hogy véletlenszerűen válasszák ki a token-tulajdonosokat, és rotálják őket, ha a kiválasztott tulajdonos nem mutat aktivitást a láncon.

A közelmúltban Párizsban tartott Ethereum közösségi konferencián Hilary Kivitz, a Web3 tanácsadója a DAO-król és arról beszélt, hogyan tudnak harcolni az ellenséges felvásárlások ellen. Kivitz szerint vannak megoldások, például az okosszerződésekbe úgynevezett mérgező tabletták beillesztése, amelyekkel fel lehet hígítani a kizsákmányolók szavazatait.

Eközben Alex Tapscott a Cointelegraphnak adott interjújában megemlítette, hogy a DAO fejlesztésekre érdemes odafigyelni a medvepiac idején. Tapscott kiemelte, hogy a DAO-knak megvan a lehetősége arra, hogy felváltsák a hagyományos szervezeteket az erőforrásszervezés terén.

forrás

Kategóriák: Hírek