Christine Lagarde egy „MiCA II” elgondolást mutatott be az európai szabályozók által még érintetlenül hagyott kérdések lefedésére.

Az EKB vezetője külön szabályozási keretrendszert szorgalmaz a kriptohitelezés szabályozására

Egy héttel azután, hogy a Celsius nevű nagy amerikai kriptohitelezési platformnak be kellett fagyasztania a felhasználók számára a pénzkivételi lehetőséget, Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke meggyőződésének adott hangot a kriptopiac ezen részének szigorúbb ellenőrzésének szükségességéről.

Lagarde hétfőn az Európai Parlament előtt tett tanúvallomása során nemcsak az Európában és világszerte fenyegető inflációról, hanem a kriptoeszköz-letétgyűjtés és -kölcsönzés növekvő tevékenységéről is kifejtette gondolatait. Lagarde véleménye szerint ez a tendencia további szabályozási erőfeszítéseket követel az Európai Uniótól. A jogalkotói rutinban készülő nagyszabású szabályozási csomagra, a kriptoeszközök piacaira (Markets in Crypto-Assets, MiCA) utalva még a „MiCA II” kifejezést is kitalálta:

A MiCA II-nek szabályoznia kell a kriptovaluta-eszközök stakelésével és kölcsönzésével kapcsolatos tevékenységeket, amelyek határozottan növekednek.

Lagarde figyelmeztetett a kockázatokra, amelyeket a szabályozás hiánya jelent a piac e szegmensében:

Az innovációk ezeken a feltáratlan és feltérképezetlen területeken veszélyeztetik a fogyasztókat, ahol a szabályozás hiánya gyakran csalásokat, az értékeléssel kapcsolatos teljesen jogtalan állításokat, és nagyon gyakran spekulációkat, valamint bűncselekményeket rejt magában.

A tisztviselő külön említést tett a decentralizált finanszírozásról (DeFi), amely véleménye szerint szintén „valós kockázatot jelent a pénzügyi stabilitásra”, és ezért külön szabályozási keretbe kell foglalni.

Az EKB-vezető figyelmét felkeltő eljárás, a staking egy proof-of-stake (PoS) protokoll alapján valósul meg, és lehetővé teszi, hogy több kriptotoken-tulajdonos összevonja a tokenjeit, ezáltal a staking pool üzemeltetője validáló státuszt kap, és minden érintettet tokenekkel jutalmaz a számítási erőforrásokhoz való hozzájárulásáért.

Lagarde híres nyílt kriptoellenes álláspontjáról és számos olyan állításáról, miszerint a kriptovaluták „semmit sem érnek” és „a semmin alapulnak”.

Közben az Európai Bizottság bejelentette, hogy 2023-ra digitális euróra vonatkozó javaslatot készít elő. Az EKB várhatóan 2023 végére elkészül a prototípussal, és ha minden jól megy, 2025-ben már ki is adhatják.

Kategóriák: Hírek