Az Európai Központi Bank kutatói a zöld átmenet politikája és a Bitcoin-befektetők közötti összeütközésre számítanak.

Az EKB jelentése a PoW-t a fosszilis tüzelőanyaggal működő autókhoz, a PoS-t az elektromos járművekhez hasonlítja.

Az Európai Központi Bank (EKB) a szárnyaló infláció közepette talált időt arra, hogy összegezze a Bitcoin (BTC) és más kriptovaluták „jelentős szénlábnyomával” kapcsolatos aggodalmait, amelyek hatalmas mennyiségű számítási energiát igényelnek.

Az EKB július 12-én tette közzé a „Bányászat a környezetért – az éghajlati kockázat be van árazva a kriptovalutákba?” című jelentést. A jelentésben az EKB kutatócsoportja megerősíti a környezetvédelmi narratívát a protokollok harcáról, amelyben a proof-of-work (PoW) koncepció veszélyt jelent a bolygóra. Ezzel szemben a proof-of-stake (PoS) az egyetlen fenntartható kriptovaluta, állítják a szakértők.

A cikk összehasonlítja a Bitcoin által felhasznált energia mennyiségét az egyes országok, például Spanyolország, Hollandia és Ausztria éves energiafogyasztásával. A cikk azt állítja, hogy a Bitcoin és az Ether (ETH) együttes szénlábnyoma 2022 májusától a legtöbb euróövezeti ország üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásának csökkentését meghaladja.

Mivel a jelentős energiafogyasztás fő oka a PoW konszenzusmechanizmusban rejlik, a szerzők úgy vélik, hogy mind a Bitcoin, mind az Ethereum blokkláncon alapuló tokenek, beleértve a stabilcoinokat, mint például a Tether (USDT), nem fenntarthatóak, és veszélyeztetik az egész zöld projektet. Júliusban az Ethereum befejezte a Merge jelentős tesztelését a Sepolia teszthálózaton, ami közelebb vitte a platformot a PoS konszenzusmechanizmusra való áttéréshez.

A cikk egy ponton kiélezi a feszültséget a zöld átállási célok és a kripto között nagyjából egy lehetséges háborúig. Az energiaforrásokkal és az energiafogyasztás szintjével kapcsolatos politikai és társadalmi döntések arra késztethetik a döntéshozókat, hogy bizonyos termelő tevékenységeket előnyben részesítsenek, ami viszont kockázatot jelentene a kriptoeszközök értékelésére nézve.

A jelentés szerint a Bitcoin társadalmi haszna kétséges, és így:

Nehéz elképzelni, hogy a hatóságok miért dönthetnek úgy, hogy egy átmeneti időszakban betiltják a benzinüzemű autókat, de szemet hunynak a PoW technológiára épülő Bitcoin típusú eszközök felett.

Egy további autós analógiával élve a jelentés azt állítja, hogy a PoS az elektromos jármű kriptováltozata, és egyértelmű jelölt a politikai döntéshozók ösztönzéséhez.

Múlt héten az EKB közzétett egy jelentést, amelyben elemezte a kriptovalutapiac elmúlt évtizedbeli növekedését és az ebből eredő kockázatokat a meglévő pénzügyi rendszerre nézve. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a szabályozási felügyelet hiánya hozzájárult az algoritmikus stabilcoinok ökoszisztémáinak, például a Terra (LUNA) – most átnevezett Terra Classic (LUNC) – közelmúltbeli bukásához, jelezve, hogy az ilyen stabilcoinok fertőző hatása a pénzügyi rendszerre is kiterjedhet.

Kategóriák: Hírek