Az Egyesült Királyság jogi bizottsága a kriptovaluták és a digitális eszközök „adattárgyak” kategóriájába sorolását szorgalmazta a növekedés és a jogi védelem előmozdítását célzó új reformok keretében.

Az angliai és walesi jogi bizottság reformokat javasol a digitális vagyonra vonatkozóan

Az angliai és walesi jogi bizottság számos jogi reformot javasol annak érdekében, hogy szélesebb körű elismerést és jogi védelmet biztosítson a kriptovaluták és a digitális eszközök felhasználói számára.

Az intézmény a brit kormány kérésére felülvizsgálja a digitális eszközökre vonatkozó hatályos jogszabályokat, hogy alkalmazkodni tudjon a területhez, mivel annak hatóköre és használata folyamatosan növekszik. A Jogi Bizottság csütörtökön jelentette be a jogi szakértők, technológusok és felhasználók nyilvános konzultációra való felhívását.

A javaslat rávilágít a kriptovaluták, a nonfungible tokenek (NFT-k) és más digitális eszközök fejlődő természetére és sokrétű használatára. A kriptovalutákat fizetési eszközként, értékmegőrzőként, valamint részvényekhez és hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokhoz fűződő tulajdonjogok vagy jogok digitális megjelenítéseként használják.

A Jogi Bizottság célja, hogy „a digitális eszközök szélesebb körű elismerését és jogi védelmét” biztosítsa, hogy az emberek, vállalkozások és intézmények szélesebb köre férhessen hozzá ehhez a fejlődő ágazathoz. A konzultációs dokumentum azt vizsgálja, hogy a személyi tulajdonra vonatkozó jogszabályok hogyan alkalmazandók a digitális eszközökre, és miért kell azokat ezen ernyő alá, de egyedi kategóriába sorolni.

Négy kulcsfontosságú javaslatot terjesztettek elő, kezdve a személyi tulajdon külön jogi kategóriájának kifejezett meghatározásával, amely az „adattárgyak” címszó alatt a digitális eszközök egyedi jellemzőinek befogadására szolgál.

A második az „adattárgyak” fejlesztésére és végrehajtására vonatkozó különféle lehetőségek megteremtése a hatályos jog körül. A digitális eszközök tulajdonjogára és ellenőrzésére, valamint az átruházásokra és tranzakciókra vonatkozó jogszabályok tisztázása az utolsó két javaslat.

Sarah Green kereskedelmi és szokásjogi biztos professzor nyilatkozata kiemelte, hogy az intézmény a technológia egyedi jellemzőire összpontosít annak érdekében, hogy erős jogi alapot biztosítson az ökoszisztéma szerves fejlődéséhez:

Javaslataink célja egy olyan erős jogi keret létrehozása, amely nagyobb következetességet és védelmet nyújt a felhasználók számára, és olyan környezetet támogat, amely képes ösztönözni a további technológiai innovációt.

A javasolt jogi reformok összhangban vannak a kormány azon terveivel, hogy Anglia és Wales a kriptovaluta- és digitális eszközrendszerek központjává váljon. A Law Commission konzultációs dokumentumára adott nyilvános válaszok beérkezésének határideje 2022. november 4-e.

forrás

Kategóriák: Hírek