A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság júniusi jelentése a Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot a közösségi médiából származó kriptohamisítások első számú platformjai közé sorolta.

Az amerikai törvényhozók felszólítják Mark Zuckerberget, hogy foglalkozzon a kripto átverések " melegágyával

Az Egyesült Államok szenátusának egy demokrata csoportja állítólag arra kérte a Meta vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget, hogy adjon tájékoztatást a közösségi médiaóriás kriptopénzekkel kapcsolatos csalások kezelésére vonatkozó politikájáról.

A Washington Post pénteki beszámolója szerint Robert Menendez, Sherrod Brown, Elizabeth Warren, Dianne Feinstein, Bernie Sanders és Cory Booker szenátorok felszólították Zuckerberget, hogy számoljon be arról, milyen intézkedéseket hozhat a vállalat a kriptocsalások felderítése, a bűnüldöző szervekkel való koordináció és a csalások áldozatainak segítése érdekében. A Meta jelenleg a Facebookot, a WhatsAppot, a Messengert és az Instagramot ellenőrzi.

„A más közösségi médiaplatformokon és alkalmazásokon elkövetett csalásokról szóló közelmúltbeli jelentések alapján aggódunk amiatt, hogy a Meta táptalajt biztosít a kriptopénzcsalásoknak, amelyek jelentős károkat okoznak a fogyasztóknak” – jelentette a szenátorok csoportja.

A törvényhozók idézték a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság júniusi jelentését, amely a közösségi médiát és a kriptót „csalásra alkalmas kombinációnak” nevezte. A bizottság arról számolt be, hogy a 2021-ben 1 milliárd dollár értékű kriptoval kapcsolatos csalások nagyjából fele – amelyek többsége befektetésekre összpontosított – a közösségi médiaplatformokról származott:

„A közösségi médiából származó csalás miatt bejelentett tíz dollárból majdnem négyet kriptoval kapcsolatban követtek el, ami jóval több, mint bármely más fizetési mód esetében. A jelentésekben azonosított legjelentősebb platformok az Instagram (32%), a Facebook (26%), a WhatsApp (9%) és a Telegram (7%) voltak”.

A demokrata szenátorok emellett felszólították a Metát, hogy az angolon kívül más nyelveken is adjon figyelmeztetéseket a potenciális átverésekről. Andy Stone, a Meta szóvivője a beszámolók szerint azt mondta, hogy a közösségi médiavállalat „jelentős erőforrásokat fektetett be az átverések felderítésére és megelőzésére”. A törvényhozók arra kérték Zuckerberget, hogy október 24-ig részletes információkkal válaszoljon.

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája egy júliusi közleményében hasonlóan a kripto átveréseket vette célba, figyelmeztetve a nyilvánosságot azokra az alkalmazásokra, amelyek ugyanazokat a logókat és azonosító adatokat használják csalások elkövetésére, mint a legális cégek. A Twitteren és a YouTube-on is sok gyanútlan felhasználó esett áldozatul a feltört fiókokon, utánzó weboldalakon, valamint hamis kriptoprojekteken és airdrop-okon keresztül elkövetett átveréseknek.

forrás

Kategóriák: Hírek