Miután a BTC-e kiagyalójaként vádolt Alexander Vinnik két évet ült börtönben Franciaországban, most kiadták az Egyesült Államoknak, hogy Kaliforniában több váddal is szembenézzen.

Alekszandr Vinnik állítólag úton van az USA-ba a kiadatás után

A vádlott Bitcoin- (BTC)-e operátort, Alexander Vinniket a jelentések szerint kiadták Amerikának, hogy szembenézzen akár több, pénzmosással kapcsolatos váddal is, amiért az időközben megszűnt kriptovaluta tőzsdén dolgozott.

Vinnik az elmúlt öt évben jogi csatározásokba keveredett a BTC-e állítólagos ötletgazdájaként betöltött szerepe miatt. A kriptovaluta-tőzsde állítólag különböző illegális tevékenységekből profitált, amelyek során a platformot mintegy 4 milliárd dollár értékű Bitcoin tisztára mosására használták.

Vinnik ügyvédje, Frédéric Bélot a CNN amerikai hírtelevíziónak Frida elmondta, hogy Vinnik Görögországból az Egyesült Államokba utazott, ahol a kaliforniai északi kerületi bíróságon egy sor váddal kell szembenéznie. Az orosz állampolgárt más vádak mellett pénzmosással és engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás működtetésével vádolják Amerikában.

A vádlott 2020 decembere óta már ötéves büntetését tölti Franciaországban, miután egy szervezett bűnözői csoport tagjaként elkövetett pénzmosás miatt elítélték. Vinnik ügyvédei fellebbezést indítottak, amely sikertelen volt, azt állítva, hogy Vinnik csak a tőzsde alkalmazottja volt, és nem vett részt a BTC-e illegális tevékenységében.

Vinniket eredetileg 2017-ben Görögországban tartóztatták le nyaralás közben, az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország ettől kezdve küzdött a kiadatásáért. A görög államtanács úgy döntött, hogy 2020 elején kiadja Vinniket Franciaországnak, annak ellenére, hogy Oroszország többször is megpróbálta kérni a joghatósága alá történő átszállítását.

Ahogy arról korábban a Cointelegraph is beszámolt, Vinnik beleegyezett Oroszország kiadatási kérelmébe, tekintettel arra, hogy sokkal kevésbé súlyos vádakkal nézett szembe. Ezzel szemben Vinnik Amerikában akár 55 év börtönbüntetésre is számíthat, mivel az Igazságügyi Minisztérium 21 vádpontot nyújtott be engedély nélküli pénzszolgáltatási tevékenység, pénzmosás és kapcsolódó bűncselekmények miatt.

forrás

Kategóriák: Hírek