A Voyager pénzügyi dokumentumaiból kiderült, hogy közel 1,6 milliárd dollárnyi kriptohitelt nyújtottak egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett szervezetnek, ugyanott, ahol az Alameda is be van jegyezve.

A Voyager Digital állítólag szoros kapcsolatban állt az SBF tulajdonában lévő Alameda Research céggel.

A Voyager Digital, a Three Arrow Capital (3AC) fizetésképtelensége által elindított kripto fertőzés miatt tönkrement kriptohitelező cég jelenleg a csődeljárás bírósági harcát vívja. A bírósági eljárások és a pénzügyi dokumentumok mély kapcsolatot mutattak ki a kriptokölcsönző cég és a Sam Bankman Fried tulajdonában lévő Alameda Research között.

Az Alameda egy kvantitatív kereskedési cég, amely szintén egyike volt a Voyager sok hitelfelvevőjének, és állítólag 370 millió dollárral tartozott. A 3AC bukását követően heteken belül az Alameda azonban hitelfelvevőből hitelezővé vált, és június végén 500 millió dolláros mentőcsomagot ajánlott fel.

Az SBF a Twitteren adott betekintést a mentőcsomagról szóló megállapodásba, amely végül a Voyager konfliktuspontjává vált. A bajba jutott hitelező jogi csapata azt állította, hogy a vezérigazgató megpróbált befolyást gyakorolni az üzletre.

Jogi dokumentumok és pénzügyi papírok arra utalnak, hogy a két vállalat már 2021 szeptemberében összekapcsolódott. Ugyanezek a dokumentumok arra is utalnak, hogy az Alameda eredetileg sokkal több kölcsönt vett fel, mint a jelenlegi 370 millió dollár. A Voyager pénzügyi könyvelése szerint 1,6 milliárd dollárnyi kriptohitelt adott kölcsön egy olyan szervezetnek, amelynek székhelye a Brit Virgin-szigeteken van, ugyanott, ahol az Alameda be van jegyezve.

A jogi dokumentumok, amelyek igazolják a Voyager 3AC-nak nyújtott kölcsönét, egy „Counterparty A”-t is mutatnak, amely a Brit Virgin-szigeteken van bejegyezve, és 376,784 millió dollárral tartozik nekik. A Voyager csődbejelentésében kimutatta, hogy az Alameda 377 millió dollárral tartozik nekik.

Az Alameda volt a Voyager legnagyobb részvényese is, 11,56%-os részesedéssel a vállalatban, amelyet két befektetéssel szerzett meg összesen 110 millió dollárért. Az 500 millió dolláros mentőcsomag befejezésekor a befektetése 17 millió dollárt ért. Az év elején az Alameda 4,5 millió részvényt adott vissza, hogy elkerülje a jelentéstételi kötelezettséget, így részesedése 9,49%-ra csökkent.

A Voyager vezérigazgatója, Stephen Ehrlich elmondta, hogy a csődeljárás után a platform számos kriptotulajdonosa potenciálisan jogosult lesz arra, hogy visszakapja eszközeinek egy részét az újjászervezett Voyager törzsrészvényeivel, a Voyager tokenekkel és a 3AC-nak nyújtott, mára megszűnt kölcsönből származó bevételekkel együtt.

A kripto fertőzés a TerraUSD (UST) nevű, mára már megszűnt Terra stabilcoinnal kezdődött, amely végül a 40 milliárd dolláros ökoszisztéma bukásához vezetett. Sok kripto fedezeti alap és a Terra-nak kitett hitelező cég dollármilliókat veszített, ami később a 3AC fizetésképtelenségéhez vezetett, majd olyan vezető kriptoalapok bukása következett, mint a Celsius, a BlockFi, a Hodlnaut és a Voyager.

forrás

Kategóriák: Hírek