„A jelenlegi szabályozási környezetben a peres és végrehajtási tevékenységek valószínűleg felgyorsulnak, lehet, hogy kiszámíthatatlan módon” – vélik a Choate Hall & Stewart LLP ügyvédjei.

A szabályozás bizonytalansága "újszerű" perek sorozatát generálja: Jogi szakértők

A kriptót övező szabályozási bizonytalanság „termékeny környezetet” teremtett a kriptoval kapcsolatos peres eljárások és a jogszabályok érvényesítésének növekedéséhez, a Choate Hall & Stewart LLP ügyvédjei szerint.

A Law360-on kedden közzétett elemzésben a Choate Hall & Stewart LLP jogászai, köztük Mike Gass, Diana Lloyd és Alex Bevans, egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy „a meglévő törvények újszerű alkalmazásait” használják a kriptovaluta felhasználók és befektetők elleni pereskedésre, és azt jósolják, hogy ez a tendencia idővel csak gyorsulni fog:

A magas piaci kapitalizáció, valamint a széles körben megvitatott szabályozási bizonytalanság termékeny talajt teremtett a pereskedés és a jogérvényesítés növekedéséhez.

Az ügyvédek több esetet is példaként hoztak fel, köztük egy amerikai állampolgár ellen indított büntetőeljárást, aki szankciókat sértett meg kriptovaluta felhasználásával, a SEC által az elmúlt években indított számos pert, valamint a csoportos keresetek és a magánperek növekvő számát.

„A kriptovaluta kereskedési platformoknak és azoknak, akik kriptovalutával kereskednek és kriptovalutát használnak, fel kell ismerniük, hogy a jelenlegi szabályozási környezetben a peres és jogérvényesítési tevékenység valószínűleg felgyorsul, talán előre nem látható módon” – mondták a szerzők.

Májusban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) az Egyesült Államok Kolumbiai Kerületi Bíróságán keresztül először tett büntetőjogi feljelentést egy meg nem nevezett amerikai állampolgár ellen, aki a kriptovalutát a nemzetközi rendkívüli gazdasági hatalomról szóló törvény (IEEPA) szerinti szankciók megsértésére használta.

A cég jogászai, köztük Mike Gass, a cég átfogó peres és fellebbviteli részlegének társelnöke szerint ez azt mutatja, hogy „a kormányzati szervek egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy büntetőjogi vádat emeljenek azok ellen, akik új pénzeszközökkel sértik meg a régi törvényeket”.

„Ha ez az ügy bármit is jelez, ez a tendencia valószínűleg felgyorsul”.

Az ügyvédek által említett további peres erőfeszítések közé tartozik a Securities and Exchange Commission (SEC) által 2020-ban a Ripple (XRP) létrehozója, a Ripple Labs Inc. és 2021-ben az LBRY decentralizált tartalommegosztó platform ellen indított per, mindkettő állítólagos be nem jegyzett értékpapírok digitális tokenek formájában történő felajánlása ügyében.

A közelmúltban a BlockFi kriptohitelezési platformot februárban 100 millió dolláros bírsággal sújtották, mert nem regisztrálta a lakossági kriptohitelezési termékét – jegyezték meg.

Az ügyvédek szerint különösen az LBRY-ügy „mutatja, hogy a SEC hajlandó a kisebb projekteket, mint az LBRY, ugyanúgy célba venni, mint a nagy projekteket, például a Ripple-t”.

Az ügyvédek megjegyezték azt a kutatást is, amely szerint a 2019-2021 közötti kriptó jogérvényesítési eljárások száma nagyobb, mint minden addigi évé együttvéve.

Forrás: Cornerstone Research

A jövőre nézve az ügyvédek úgy vélik, hogy a SEC és a DOJ készen áll arra, hogy fokozza végrehajtási erőfeszítéseit, és „valószínűleg hajlandó lesz újszerű elméleteket követni”.

A kriptoval kapcsolatos magánperek szintén nem mutatják a lecsengés jeleit. A nagyobb szabályozási biztonság segíthet megállítani a pereskedési hullámot, de nem világos, hogy ez egyhamar bekövetkezik-e.

Kategóriák: Hírek