A SEC pert indított az amerikai kerületi bíróságon a Forsage alapítói és promóterei ellen, akik állítólag egy 300 millió dolláros „tankönyvi piramis- és Ponzi-rendszert” működtettek.

A SEC 11 magánszemélyt vádol a $300M kripto "piramisjáték" ügyében

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) vádat emelt 11 személy ellen a Forsage platform „csalárd kriptopiramisrendszer” létrehozásában játszott állítólagos szerepük miatt.

A vádakat augusztus 1-jén emelték az Egyesült Államok Illinois-i kerületi bíróságán, a SEC szerint a platform alapítói és promóterei a „csalárd kriptopiramisjátékot és Ponzi-rendszert” arra használták, hogy több mint 300 millió dollárt szerezzenek „világszerte több millió kisbefektetőtől”.

A SEC panasza szerint a Forsage-t úgy modellezték, hogy a befektetőket pénzügyileg jutalmazzák azzal, hogy új befektetőket toboroznak a platformra egy „tipikus Ponzi-struktúrában”, amely több országra, köztük az Egyesült Államokra és Oroszországra is kiterjedt.

A SEC szerint a Ponzi-rendszer olyan befektetési csalás, amely a meglévő befektetőket az új befektetőktől beszedett pénzeszközökből fizeti ki. Ezek a rendszerek gyakran azzal kecsegtetnek új befektetőket, hogy olyan lehetőségekbe fektetik be a pénzeszközöket, amelyek kis kockázat mellett magas hozamot generálnak.

A bírósági dokumentumban a SEC a következőket állapította meg:

A Forsage platform az érintett időszakban nem értékesített, illetve nem állt szándékában tényleges, fogyasztható terméket értékesíteni jóhiszemű kiskereskedelmi ügyfeleknek, és a befektetőktől kapott pénzeszközökön kívül semmilyen más nyilvánvaló bevételi forrással nem rendelkezett. A befektetők elsősorban úgy tudtak pénzt keresni a Forsage-ból, hogy másokat is beszerveztek a hálózatba.

A SEC szerint a Forsage állítólagos Ponzi-rendszere először is úgy működik, hogy az új befektetők létrehozhatnak egy kriptotárcát, és ” slotokat” vásárolhatnak a Forsage intelligens szerződéseiből.

Ezek a slotok jogot adnának nekik arra, hogy kompenzációt kapjanak másoktól, akiket ők toboroztak a rendszerbe, az úgynevezett „downline-októl”, valamint a Forsage befektetői közösségétől is, nyereségmegosztás formájában, az úgynevezett „spilloverek” formájában.

Carolyn Welshhans, a SEC kriptoeszközökkel és kibernetikai eszközökkel foglalkozó részlegének megbízott vezetője a Forsage-ot „tömegesen elindított és a befektetők számára agresszívan forgalmazott csalárd piramisjátéknak” nevezte.

Hozzátette azt is, hogy a decentralizált technológiák nem szolgálhatnak menekülési útvonalként a jogellenes magatartáshoz:

A csalók nem kerülhetik meg a szövetségi értékpapírtörvényeket azzal, hogy az okosszerződésekre és blokkláncokra összpontosítják a cselszövéseiket.

A négy alapító mellett, akik között Vladimir Okhotnikov, Jane Doe alias Lola Ferrari, Mikhail Sergeev és Sergey Maslakov is szerepel, a SEC panaszában szerepel hét promóter is, akik közül hárman egy amerikai székhelyű promóciós csoport tagjai, a „Crypto Crusaders”.

Mind a 11 személy ellen vádat emeltek az amerikai értékpapírtörvény 5. A és C szakasza szerinti „be nem jegyzett ajánlatok és értékpapírok értékesítése”, valamint a 17(a) szakasz (1 és 3) bekezdése szerinti „csalás” megsértése miatt. A vádlottakat az amerikai tőzsdetörvény 10. szakaszának B-C szakasza szerinti „csalással” is megvádolták.

Ezek az erőfeszítések lehetővé tették, hogy a piramisszerkezet az elmúlt két év során hatalmas méreteket öltsön, amit a modellbe vásárló lakossági befektetők révén ért el – mondta Welshhans.

2020 szeptemberében a Forsage-t a Fülöp-szigeteki SEC megszüntető végzéssel sújtotta. A platform 2021 márciusában a montanai értékpapír- és biztosítási biztostól is kapott megszüntető végzést.

A Forsage YouTube-csatornáján látható, hogy a platformjukat még tíz nappal ezelőtt is reklámozták. A platform Twitter-fiókja is aktívnak tűnik.

A Cointelegraph megkereste a Forsage-t, hogy nyilatkozzon az ügyben, de nem kapott választ.

forrás

Kategóriák: Hírek