A Fed azon kísérletei, hogy a kamatok emelésével visszaszorítsa az inflációt, általában a befektetési aktivitás visszahúzódásával szoktak együtt járni az egész piacon

A rossz hírek ellenére miért emelkedett ma a kriptopénzek árfolyama?

A kriptovaluták piacán az Egyesült Államokban bejelentett 75 bázispontos kamatemelés óta dübörög a piac, és a szakértők kifejtették, hogy a piacok kezdetben sokkal rosszabbra készülhettek.

Július 27-én a Bitcoin (BTC) árfolyama mintegy 8%-kal a 22 500 dolláros szint környékére ugrott, miután a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ismét kamatemelésről döntött. Sok más vezető kriptoeszköz ára is megugrott, az Ether (ETH), a Polkadot (DOT) és a Polygon (MATIC) is figyelemre méltó, kétszámjegyű emelkedést produkált az elmúlt 24 órában.

A Quantum Economics alapítója és vezérigazgatója, Mati Greenspan szerdán tréfásan megkérdőjelezte a Twitteren, hogy ez egy „bikás árfolyam-emelkedés”.

A Cointelegraphnak nyilatkozva Greenspan megjegyezte, hogy a befektetők egyértelműen rosszabbra számítottak, és azt sugallta, hogy ez a legutóbbi megugrás semmi különöset nem jelent:

A piacok szeretnek felfelé mozogni a Fed-napokon, még akkor is, ha a döntésük keménynek bizonyul. Powell különösen ügyes a rossz hírek közlésében. A befektetők egyértelműen rosszabbra számítottak.

A Fed azon kísérletei, hogy a kamatlábak emelésével visszaszorítsa az inflációt, általában a befektetési tevékenység visszahúzódásával járnak együtt a piacokon.

A közösség körében azonban megoszlanak a vélemények arról, hogy a legutóbbi lépésnek lesz-e elég lendülete ahhoz, hogy fenntartsa az emelkedést, vagy jelentős visszalépés várható, mielőtt a piac teljesen helyreállna.

Pav Hundal, az ausztrál Swyftx kriptotőzsde elemzője a Cointelegraphnak elmondta, hogy a céget „meglepte a tegnapi kamatemelésre adott túláradó reakció”, mivel a mögöttes makrohelyzet még mindig a levegőben lóg:

A Fed egy dolgot mond, a piacok pedig úgy tűnik, hogy minden egyes kamatemeléskor valami mást hallanak. Júniusban a Fed azt sugallta, hogy a nagy kamatemelések „szokatlanok” lesznek, ezúttal Jay Powell utalt arra, hogy az emelés üteme „lassulhat”.

„A legjobb mérőeszköz a jövőre nézve a mögöttes gazdasági adatok, egyelőre legalábbis úgy tűnik, hogy az inflációs nyomás enyhül, mivel a benzinárak csökkennek az olyan alapvető élelmiszerek határidős áraival együtt, mint a kukorica és a búza, valamint az egyes szállítási költségek” – tette hozzá.

Hundal a továbbiakban megjegyezte, hogy a Swyftx 100%-os emelkedést látott a korai kereskedésben a hírek körül, ami azt jelzi, hogy „egyértelműen sokan vannak, akik értéket látnak a jelenlegi piaci árakban”.

Az elemző hangsúlyozta, hogy egy szélesebb körű bika vagy medve tendencia valószínűleg nem fog megmutatkozni, amíg az Egyesült Államok a következő napokban nem teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) teljesítményével kapcsolatos fontos adatokat, amelyek jelezhetik, hogy az ország hivatalosan recesszióban van-e vagy sem:

A jó hír viszont az, hogy nem kell túl sokáig várnunk arra, hogy meglássuk, mi történik a kriptopiaccal, ha az esetleges kezdeti hullámzás elmúlik. Az USA hamarosan közzéteszi a GDP-adatait, és ez egy nagy stresszteszt lesz. Minden esetleges negatív vélemény eltörölheti a mostani nyereséget.

„De ha a makrokörnyezet a rugalmasság jeleit kezdi mutatni, akkor láthatjuk, hogy a kriptopiaci kapitalizáció stabilizálódik az 1 billió dolláros ponton, és onnan rallyzik” – fűzte hozzá.

forrás

Kategóriák: Hírek