A blokkláncelemző cég szerint a cross-chain hidak a tőzsdék „szabályozatlan alternatíváját” nyújtják a blokkláncok közötti értékátvitelre.

A RenBridge cross-chain híd 540 millió dollárnyi hacker bevételt mosott tisztára: Elliptic

A cross-chain hidak idén már több alkalommal voltak hackerek célpontjai, de az Elliptic blokklánc-analitikai szolgáltató új adatai szerint az egyiket több mint félmilliárd dollárnyi illegálisan szerzett kriptoeszköz tisztára mosására használták.

Egy augusztus 10-i jelentés szerint a RenBridge kriptohíd 2020 óta legalább 540 millió dollárnyi bűncselekményből származó bevétel tisztára mosását segítette elő a chain hopping néven ismert folyamat révén – vagyis a kriptopénz egyik formájának egy másikra való átalakításával és több blokkláncon keresztül történő mozgatásával.

Az Elliptic szerint a decentralizált cross-chain hidak „a tőzsdék szabályozatlan alternatíváját nyújtják az eszközök értékének blokkláncok közötti átvitelére”.

Szélhámos államok és hackercsoportok

A cross-chain bridges vagy blokklánchidak többnyire törvényes célokat szolgálnak, lehetővé téve a felhasználók számára a kriptovaluták zökkenőmentes mozgatását a blokklánchálózatokon keresztül.

A felhasználók jellemzően az egyik láncból származó tokenjeiket helyezik el a hídprotokollban, amelyet egy szerződésbe zárnak, majd a felhasználó egy másik láncban egy párhuzamos token megfelelőjét bocsátják ki.

Az Elliptic azonban megjegyezte, hogy ezeket a bridge-eket zsarolóprogram-csapatok, kizsákmányolók és hackerek a bűncselekményekből származó bevételek tisztára mosására is használják, a RenBridge 2020 óta legalább 540 millió dollárnyi tisztára mosott bevételt könyvelhetett el.

Legutóbb az augusztus 2-i Nomad hack során ellopott legalább 2,4 millió dollárnyi kriptoeszköz a cég szerint a cross-chain bridge-en keresztül ment át.

Az Elliptic azt is megjegyezte, hogy a decentralizált pénzügyi (DeFi) szolgáltatásokból származó eszközök legalább 267,2 millió dollár értékben lettek tisztára mosva a RenBridge segítségével az elmúlt két évben, míg a Liquid Global tőzsdéről tavaly – állítólag Észak-Korea által ellopott 80 millió dollár egy része a RenBridge-en keresztül ment át.

A Conti zsarolóvírus csoport, amely júniusban a Costa Rica-i kormányt támadta meg, eddig szintén több mint 53 millió dollárt mosott tisztára a RenBridge-en keresztül.

Az érintett hatóságok

Az Elliptic megjegyezte, hogy a RenBridge-hez hasonló blokklánc-hidak kihívást jelentenek a hatóságok számára, amelyek megpróbálnak leszámolni a feltörekvő technológiát tiltott tevékenységekre használó egyénekkel és csoportokkal.

„A RenBridge-hez hasonló blokklánchidak kihívást jelentenek a szabályozók számára, mivel nincs olyan központi szolgáltató, amely megkönnyítené ezeket a láncokon átívelő tranzakciókat” – olvasható a közleményben.

A Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) június 30-i helyzetjelentésében a kormányközi szervezet kiemelte a ” chain hoppinggal” kapcsolatos növekvő kockázatokat, különösen a DeFi térben:

A Defi szektor gyors növekedése és fejlődése aggodalomra ad okot, mivel a kockázatok felgyorsulását és elterjedését okozhatja.

forrás

Kategóriák: Hírek