A norvég központi bank digitális valutájának prototípus infrastruktúrája az Ethereumon alapul – közölte hivatalosan a Norges Bank.

A norvég központi bank az Ethereumot használja a nemzeti digitális valuta építésére

A norvég központi bank jelentős mérföldkőhöz érkezett a digitális valutával kapcsolatos erőfeszítései terén: az ország központi banki digitális valuta (CBDC) sandboxának nyílt forráskódját közzétette.

A GitHubon elérhető sandbox célja, hogy felületet kínáljon a teszthálózattal való interakcióhoz, és olyan funkciókat tegyen lehetővé, mint az ERC-20 tokenek készítése, égetése és átutalása – közölte a Norges Bank hivatalos CBDC-partnere, Nahmii egy blogbejegyzésben.

Nahmii hangsúlyozta, hogy a kód jelenlegi verziója eleve nem támogatja a MetaMask nevű fő Ethereum-tárcát, és csak a megfelelő hitelesítő adatokkal rendelkező felhasználók számára érhető el privát módon.

A Norges Bank sandboxa a megfelelő okosszerződések és hozzáférés-ellenőrzések telepítése mellett egy egyedi frontendet és olyan hálózatfigyelő eszközöket is tartalmaz, mint a BlockScout és a Grafana. A frontend egy szűrhető összefoglalót is mutat a hálózaton zajló tranzakciókról – jegyezte meg Nahmii.

A Norges Bank pénteken a Twitteren megemlítette, hogy a norvég CBDC prototípus infrastruktúrája az Ethereum technológián alapul.

A központi bank korábban már májusban is tett utalást az Ethereumra egy CBDC-vel kapcsolatos blogbejegyzésben. A Norges Bank szerint az Ethereum kriptopénzrendszer várhatóan „központi infrastruktúrát” biztosít majd a digitális központi banki pénz, más néven DSP kibocsátásához, elosztásához és megsemmisítéséhez. „A prototípust a DSP számos fontos funkciójának tesztelésére fogják használni” – közölte a bank.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Norges Bank tavaly áprilisban hivatalosan bejelentette a CBDC tesztelésének tervét, arra számítva, hogy a különböző konstrukciók két éven át tartó kipróbálásával megtalálja a preferált CBDC-megoldást.

A jegybank 2021 novemberében kiadott egy munkadokumentumot, amelyben a lehetséges CBDC-konstrukciókra hivatkozott, beleértve az olyan blokkláncokon alapuló konstrukciókat is, mint az Ethereum, a Bitcoin és a Bitcoin SV. A Norges Bank a különböző technikai megoldások mérlegelése során hangsúlyozta, hogy az átjárhatóság az egyik legfontosabb probléma.

A hírre a Nemzetközi Valutaalap egy olyan jelentés közzététele közepette került sor, amely szerint 2022 júliusától 97 ország, vagyis a globális központi bankok több mint fele vizsgálta vagy fejlesztette a CBDC-ket. Ezzel szemben eddig csak két ország indított el teljes mértékben CBDC-projektet, ezek közé tartozik Nigéria és a Bahama-szigetek – közölte az IMF.

Szeptemberben az IMF közölte, hogy egy olyan projekten dolgozik, amely egy átjárhatósági CBDC-platformhoz kapcsolódik, amely több globális CBDC-t köt össze, és lehetővé teszi a határokon átnyúló tranzakciókat.

forrás

Kategóriák: Hírek