„Nem számít az ok, ez egy abszolút szörnyű ötlet, és azonnal vissza kellene vonni” .

– mondta Adam Cochran, a Cinneamhain Ventures egyik fő partnere
A kripto felhasználók visszautasítják az arc szkennelését igénylő dYdX promóciót

Sok felhasználó a közösségi médiában a dYdX decentralizált tőzsdét kritizálta a 25 dolláros regisztrációs és befizetési bónusz megszerzéséhez szükséges azonosítási folyamat miatt.

Egy szerdai blogbejegyzésben a dYdX bejelentette, hogy azok az új felhasználók, akik 500 USD Coint (USDC) helyeztek letétbe az első tranzakcióik során, 25 USDC összegű jutalmat kaphatnak a promóció keretében, feltéve, hogy hajlandóak elvégezni egy „liveness ellenőrzést”. A tőzsde szerint az ellenőrzési folyamat során a felhasználó webkamerájához hozzáférnek, és „összehasonlítják, hogy az adott képet használták-e már egy másik fiókkal a dYdX-en”.

Bár az adatszolgáltatás teljesen önkéntes alapon történt, a Twitteren sokan arra utaltak, hogy az ellenőrzések a magánélet megsértésével egyenértékűek. A DeFi Watch alapítója, Chris Blec azzal vádolta a tőzsdét, hogy „megvesztegeti a felhasználókat, azzal, hogy hagyják, hogy az arcukat beszkenneljék, és ezt „promóciónak” álcázzák”, miközben felveti, hogy a dYdX és más platformok jelentősebb ösztönzést kínálnak cserébe azért, hogy az ügyfelek több információt adjanak át.

„Amit a dYdX most tesz, az egyszerűen helytelen” .

„Félrevezetik a felhasználókat a szándékukkal kapcsolatban. Tudják, hogy minden arcszkennelés, amit gyűjtenek, ártatlanoktól származik. Egy bűnöző nem fogja az arcát beszkennelni, de attól még használhatja a dYdX-et. Megvesztegetik az új felhasználókat, hogy feladják a magánéletüket, csak hogy a szabályozóknak megfeleljenek.”

– mondta Blec

A dYdX szerint – amely arról számolt be, hogy „számos megoldást megvizsgált” – az arcszkennelés volt a legjobb választás, ami „a felhasználók számára a legalkalmasabb felhasználói élményt kínálta annak jelzésére, hogy ténylegesen egy személyről van szó anélkül, hogy teljes személyazonosságukat felfednék”.

A Cointelegraphnak adott nyilatkozatában a dYdX szóvivője azt mondta, hogy a promóció nem követeli meg a felhasználóktól, hogy „személyes adatokat adjanak meg”, és a képi ellenőrzés „kizárólag a csalás megelőzésére” szolgál. Marc Boiron, a Polygon jogi vezetője és a dYdX korábbi jogi vezetője szintén azt állította a Twitteren, hogy az élethűség-ellenőrzés „hiányos és hatástalan anélkül, hogy más követelményekkel kombinálnák”.

Blec azonban azt állította, hogy a tőzsde a szabályozók megbízásából cselekedhetett:

Röhejes feltételezni, hogy egy kriptotőzsde, amely fizet az embereknek, hogy szkenneljék be az arcukat, bármiféle okból kivéve a szabályozási megfelelés valamilyen formáját, vagy legalábbis egy olyan mechanizmus tesztelését csinálná, amelyet a jövőben terveznek bevezetni.

„Nem számít az ok, ez egy abszolút szörnyű ötlet, és azonnal vissza kellene vonniuk” .

„Egyáltalán nincs elfogadható oka a felhasználói biometrikus adatok gyűjtésének. Jobban tennék, ha teljesen elhagynák az ösztönző programot.”

mondta Adam Cochran, a Cinneamhain Ventures egyik fő partnere

A dYdX szóvivője a Twitter-fiókján azt mondta, hogy az ellenőrzésnek „NULLA köze van a szabályozáshoz”, és „egyszerűen csak egy termék, amely érzékeli, hogy valódi személy vagy-e”. A platform azonban láthatóan nem válaszolt azokra az aggodalmakra, hogy milyen szolgáltatás biztosítja majd az arcszkennelést, és hogyan tárolják az adatokat.

forrás

Kategóriák: Hírek