A Celsius indítványozta, hogy a letéti programban és a visszatartott számlákon tartott összesen 225 millió dollárból 50 millió dollárt adjanak ki a tulajdonosoknak.

A Celsius az ügyfelek egy kisebb részének lehetővé teszi a pénzkivételt

A bajba jutott kriptohitelező Celsius Network tegnap kérelmet nyújtott be az Egyesült Államok csődbíróságához, hogy lehetővé tegye az egyes számlákon tartott digitális eszközökkel rendelkező ügyfelek számára a kivonást.

Van azonban egy bökkenő, mivel az indítvány csak a letéti és visszatartott számlákra vonatkozik, valamint a 7 575 dolláros vagy annál kisebb értékű letétbe helyezett eszközökre.

A Celsius úgy alakította ki a letéti és visszatartási számláit, amelyek lényegében tároló tárcaként szolgálnak, hogy a felhasználók továbbra is megőrizhessék a kriptopénzek tulajdonjogát.

Ez a tulajdonjog azonban nem terjed ki azokra az eszközökre, amelyeket olyan számlákon tartanak, amelyek éves kriptobevételi vagy kölcsönzési szolgáltatásokat kínálnak (Earn and Borrow számlák).

A közösség reakciója az indítványra vegyes volt, a hitelezők örülnek, hogy a Celsius Network elismerte, hogy a „Letéti programban és a visszatartott számlákon tartott pénzeszközök valószínűleg a hagyatékuk tulajdonát képezik”.

Azonban – ahogyan azt a BnkToTheFuture.com vezérigazgatója, Simon Dixon tweetelte – a közösség úgy véli, hogy a Celsius által felszabadítandó összeg messze elmarad a méltányosságtól.

Mint Dixon rámutat, az 58 300 felhasználó által letéti számlákon tartott 210 millió dollárból csak 50 millió dollárt szabadítanak fel, a 7 575 dollár feletti összegek, amelyeket az Earn Programból és a Borrow Programból a Custody és Withhold számlákra utaltak át, nem tartoznak a felszabaduló összegbe.

A 7.575 dolláros összeget „törvényes felső határnak” nevezik, és a Celsius a csődtörvény 547(c)(9) szakasza értelmében nem tudja elkerülni, hogy a hitelezők kérésére ennél alacsonyabb összegeket utaljanak át.

A bejelentés azt is megemlíti, hogy további 15,33 millió dollárt tartanak vissza a visszatartott számlákon mintegy 5000 ügyfélnél hétfőn.

Az 50 millió dolláros összeg eléréséhez a Celsius ügyvédei megkülönböztették a „tiszta letéti/visszatartott eszközöket” és az „átadott letéti/visszatartott eszközöket”, amelyek közül a „tiszta” eszközök azok, amelyeket nem a „Earn vagy Borrow” programból helyeztek át. A közösség tagjai nem fogadták kedvezően a pénzeszközöknek ezt a felosztását.

A Celsius pénteki Twitter-bejegyzésére reagálva számtalan közösségi tag adta tudtára, hogy nem kevesebbet akarnak, mint az összes pénzüket visszakapni.

A Celsius azt állítja, hogy az Earn és Borrow programokban zárolt eszközök valószínűleg a vagyonuk tulajdonát képezik, és ezen eszközöknek a Letétbe vagy a visszatartott számlákra történő átutalása „az adósok vagyonának az ügyfelekre történő átruházásaként” írható le.

A beadványban a Celsius kijelenti, hogy „a jelen indítványban kért enyhítést nem minden ügyfél vagy érdekelt fél támogatja, és nem biztos, hogy olyan messzire megy, amennyire a Letéti program egyes ügyfelei és a visszatartott számlák tulajdonosai szeretnék”.

Az indítvány csupán „az első lépés, és nem az utolsó szó az ügyfeleknek történő vagyonvisszaszolgáltatásra irányuló erőfeszítések terén”.

Az indítvány mindössze egy nappal azután érkezett, hogy egy 64 letéti számla tulajdonosaiból álló ad hoc csoport panaszt nyújtott be, amelyben azt állítják, hogy a letéti vagyon tulajdonjoga a számlák használati feltételeinek megfelelően „mindig a felhasználóé marad”, és a csoport több mint 22,5 millió dollár értékű eszközt kíván visszaszerezni.

A kérelemről szóló meghallgatást október 6-án tartják, és jelen állás szerint a felhasználóknak már több mint két hónapja zárolták a platformon lévő vagyonukat.

forrás

Kategóriák: Hírek