A rajongók a mai napig folyamatosan újjabb és újjabb logókat hoznak létre a Bitcoin számára, de a BTC közösség még nem találkozott olyan szimbólummal, amely hozzá fogható lenne a szeretett narancssárgához.

A BTC története: Ki tervezte a Bitcoin logóját?

Az élénk narancssárga Bitcoin (BTC) logó több mint egy évtizede a pénzügyi szabadság jelképévé vált a modern idők válsága és a szigorú kormányzati felügyeletek idején. A Bitcoin eredetével kapcsolatos rejtélyekkel ellentétben azonban a Bitcoin-logó kialakulása meglehetősen jól dokumentált az internet mélyén.

Amikor a Bitcoint 13 évvel ezelőtt Satoshi Nakamoto, a Bitcoin alkotója bemutatta, a Bitcoin logó első verziója egy aranyérmét ábrázolt, amelynek közepén egy „BC” szöveg volt beágyazva, ahogy az alábbiakban látható.

első bitcoin logo

február 24-én azonban Nakamoto egy új Bitcoin-logóval állt elő. A „BC” feliratot az aranyérmébe ágyazott betűvel helyettesítette.

Satoshi Nakamoto második próbálkozása a Bitcoin logójával. Forrás_ bitcointalk.org

A közösség visszajelzései alapján Satoshi a változtatásokat beépítette az új logóba, és a szerzői jogtól mentes képeket nyilvánosságra hozta. A logót ezután rövid időre elfogadták a Bitcoin hivatalos logójaként.

Satoshi Nakamoto a közösség visszajelzései alapján tervezési változtatásokat eszközöl. Forrás: bitcointalk.org

A Bitcoin-ökoszisztéma decentralizált jellege lehetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy a közösségi konszenzus alapján különböző formában járuljon hozzá a Bitcoin-hálózathoz, beleértve a logótervezéseket is. 2010. november 1-jén a Bitcoin közösség tagja, bitboy kiadta a Bitcoin logó új verzióját, amely Satoshi tervén alapul. Ezúttal azonban a tervező úgy döntött, hogy az aranyérmét az ikonikus narancssárga körrel helyettesíti, és a logót 14%-ban az óramutató járásával megegyezően elforgatja.

bitboy tervezése, más néven a hivatalos Bitcoin logó. Forrás: bitcointalk.org

A közösség elsöprő támogatásának eredményeként a bitboy által tervezett logó az elmúlt 12 évben a Bitcoin hivatalos logója volt. A Bitcoin logó véglegesített változatának közzététele után bitboy kijelentette:

Mostantól mindenki szabadon felhasználhatja a grafikát, akár kereskedelmi célokra is ezen licensz segítségével, és semmilyen korlátozás nem köti.

A rajongók a mai napig folyamatosan újabb és újabb logókat hoznak létre a Bitcoin számára, de a BTC közösség még nem találkozott olyan szimbólummal, amely megközelítené a szeretett narancssárgát.

Kategóriák: Hírek