A megjegyzések éppen akkor hangzanak el, amikor az Ethereum és a Cardano hamarosan jelentős frissítéseken megy keresztül, míg a Bitcoin nagyrészt változatlan maradt.

A Bitcoin "az egyik legrosszabb kriptovaluta" állítja a Cyber Capital alapítója

A Cyber Capital kriptofókuszú alap alapítója és befektetési igazgatója, Justin Bons a Bitcoint (BTC) „technikailag az egyik legrosszabb kriptovalutának” nevezte, és a technológiai fejlődés hiánya miatt „pusztán spekulatív, hasznosság nélküli eszköznek” a többi kriptovalutához képest.

Bons vasárnap egy 11 részből álló Twitter-folyamban tette hozzá a maga két véleményét, amelyben kijelentette, hogy a Bitcoin illetve a BTC értékállósága már régóta romlott a hosszú távú biztonsági modell meghibásodása, a viszonylag gyenge gazdasági tulajdonságok, valamint a kapacitás, a programozhatóság és az összeállíthatóság hiánya miatt.

Bons már évek óta a kriptoközösség szókimondó alakja: 2016-ban létrehozta Európa egyik legrégebbi kriptopénzalapját, a Cyber Capital-t, és 2014 óta főállású kriptokutatónak tekinti magát. Bons emellett csomópontokat üzemeltetett a Bitcoin és a Bitcoin Cash hálózatokon.

Bár Justin elmondta, hogy 2014-ben hevesen védte a BTC-t, szerinte „a valóság az, hogy a BTC drámaian megváltozott azóta”, és a blokkméret-korlát nem növeléséről szóló döntés „jelentős eltérést jelentett a Bitcoin eredeti víziójától és céljától”: „A BTC a Bitcoin eredeti víziója és célja”.

A világ is továbblépett és fejlődött. Emlékszem, régebben azt mondták, hogy a BTC csak a legjobb technológiákat veszi át. Ez a tézis nyilvánvalóan teljesen megbukott, mivel a BTC nem rendelkezik okosszerződésekkel, adatvédelmi technológiával vagy skálázási áttörésekkel.

Justin Bons

Bons azonban úgy tűnik, hogy nem foglalkozik a Bitcoin Lightning hálózattal, ami az egyik legkézenfekvőbb megoldás a hálózat skálázódási problémájára.

Bons hozzátette, hogy a konkurens hálózatok jobb tokentervezési módszereket fogadtak el, néhány okosszerződéses hálózat olyan díjégető mechanizmusokat alkalmaz, amelyek negatív inflációs rátát indíthatnak el a tokenek számára:

A BTC gazdasági tulajdonságai is hihetetlenül gyengék A BTC olyan kriptovalutákkal versenyez, amelyek negatív inflációt érhetnek el a díjégetés, a nagy kapacitás és a magas hasznosság miatt, mint például az ETH az egyesülés után és az olyan alternatívák, mint az AVAX, NEAR és EGLD.

Justin Bons

Jelentős technológiai fejlődés vagy hasznosság nélkül Bons azt állítja, hogy a BTC sokak számára tisztán spekulatív eszközzé vált, akik továbbra is befektetnek „a bevétel, a hasznosság & a használati elemzés alapvető okaival ellentétben”.

Nem Bons az első, aki ilyen kemény szavakat használ a Bitcoin jellemzésére.

2022 júniusában a kínai Blockchain Service Network (BSN) elnöke, Yifan He azt mondta a Cointelegraphnak, hogy „minden szabályozatlan kriptovaluta, beleértve a Bitcoint is, Ponzi-rendszer”.

Rosa Rios, az Egyesült Államok korábbi pénzügyminisztere és a Ripple jelenlegi igazgatósági tagja tavaly szeptemberben azt mondta, hogy a Bitcoin nem több, mint egy spekulatív eszköz más digitális eszközökhöz képest, mint például az XRP, amelyet elsősorban a határokon átnyúló fizetések megkönnyítésére használnak.

Amikor eredetileg 2009-ben elindították, a Bitcoint egy elektronikus peer-to-peer készpénzrendszernek tervezték. Satoshi Nakamoto a Bitcoin fehér könyvében foglalkozott azzal, hogy a Bitcoin befektetési értékével kapcsolatos minden spekuláció csupán mellékterméke a fő céljának.

A Bitcoin körüli narratíva az idők során változott, a vezető kriptopénzre az évek során infláció elleni védelemként, értékmegőrzőként és digitális aranyként tekintettek.

forrás

Kategóriák: Hírek