A Glassnode legújabb on-chain elemzése kimutatta, hogy a jelenlegi medvepiac a Bitcoin történelmének legrosszabb ciklusa.

A 2022-es medvepiac volt a legrosszabb az eddigi feljegyzések szerint

A Glassnode szerint több tényező is hozzájárult ahhoz, hogy a jelenlegi kripto-medvepiac a valaha mért legrosszabb legyen, mivel a legtöbb Bitcoin (BTC) kereskedő veszteséges, és továbbra is veszteséggel ad el.

A Glassnode blokkláncelemző cég „A Bear of Historic Proportions” című szombati jelentésében felvázolja, hogy a Bitcoin jelenlegi 200 napos mozgóátlag (MA) alá süllyedése, a realizált áraktól való kedvezőtlen eltérés és a nettó realizált veszteségek összeesküdtek, hogy 2022 a Bitcoin történetének legrosszabbja legyen:

Mindezek közepette a Bitcoinnal és az Ethereummal is az előző ciklusbeli maximumok alatt kereskedtek, ami a történelemben először fordult elő.

A medvepiac első és legnyilvánvalóbb jele az, amikor a Bitcoin (BTC) árfolyama a 200 napos MA és egy még szélsőségesebb forgatókönyv szerint a 200 hetes MA alá esik. Hogy rávilágítsunk, mennyire ritka a jelenlegi árszint, a Glassnode megmutatta, hogy a 2022-es medvepiac során a Bitcoin a 200 napos MA szint fele alá esett.

A Bitcoin ára 2015 óta először esett 0,5 MM alá: Glassnode
A Bitcoin ára 2015 óta először esett 0,5 MM alá: Glassnode

A Glassnode azt is kimutatta, hogy a Mayer-multiple (MM) 0,5 alá esése rendkívül ritka esemény, amely 2015 óta nem fordult elő. Az MM a 200 napos MA feletti és alatti árváltozásokat veszi figyelembe a túlvett vagy túladott állapotok kimutatására. A jelentés szerint: „4160 kereskedési napból mindössze 84 (2%) rögzített 0,5 alatti záró MM értéket:”.

„A történelem során először fordult elő, hogy a 2021-22-es ciklusban alacsonyabb MM-értéket (0,487) regisztráltak, mint az előző ciklus mélypontja (0,511).”

A jelenlegi piaci viszonyok súlyosságát megerősíti, hogy az azonnali ár a realizált ár alá esett, ami arra kényszerítette a kereskedőket, hogy egyre inkább veszteséggel adják el az érméiket. A Glassnode megjegyezte, hogy az ilyen kaszkád effektus „jellemző a medvepiacokra és a piaci kapitulációkra”.

Glassnode szerint nem gyakoriak azok az esetek, amikor az azonnali árak a realizált ár alatt mozognak, és megjegyezte, hogy ez csak a harmadik alkalom az elmúlt hat évben, és az ötödik alkalom a Bitcoin 2009-es indulása óta:

A spot árak jelenleg a realizált árhoz képest 11,3%-kal alacsonyabban mozognak, ami azt jelenti, hogy az átlagos piaci szereplő jelenleg veszteséges helyzetben van.

Az esemény ritkaságát jól mutatja a Glassnode modellje, amely szerint a Bitcoin kereskedési napok mindössze 13,9%-án fordult elő, hogy a spot árak a realizált árak alá süllyedtek.

A kereskedési napok mindössze 13,9%-án volt a spot ár a realizált ár alatt: Glassnode

Ezeket a körülményeket súlyosbítja, hogy a befektetők a legnagyobb piaci tőkeértékű kriptónál a veszteségeiket rögzítik. Amikor a Bitcoin 2022 júniusában a 20 000 dolláros szint alá esett, a Glassnode azt írta, hogy a BTC befektetők „a történelem legnagyobb napi USD-ben kifejezett realizált veszteségét zárták be”:”.

A befektetők együttesen -4,234B dollár veszteséget zártak be egyetlen nap alatt, ami 22,5%-os növekedést jelent a korábbi, 2021 közepén felállított 3,457B dolláros rekordhoz képest.

Az összes negatív mérőszámot figyelembe véve a Glassnode úgy értékeli, hogy a piac egy kapitulációs esemény közepén van. A bányászok elkezdték eladni a készleteiket, ami szintén a kapitulációra utaló jel, a Cointelegraph pénteken megerősítette ezt az értékelést, rámutatva, hogy az ilyen események gyakran jelzik egy ciklus alsó ártartományát.

A BTC jelenleg 70%-ot esett a 2021 novemberi csúcsához képest, és a CoinGecko szerint 21.207 dolláron kereskednek vele.

Kategóriák: Hírek